Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

woensdag 17 september 2014

Start opnames PUBLIEKE WERKEN

Volgende week gaan de opnames van de film PUBLIEKE WERKEN van start. Vandaag hebben regisseur Joram Lürsen, scenarist Frank Ketelaar en acteurs Gijs Scholten van Aschat, Jacob Derwig, Rifka Lodeizen en Juda Goslinga de plannen voor de boekverfilming gepresenteerd in het Park Plaza Victoria Hotel in Amsterdam, daar waar het verhaal zich daadwerkelijk afspeelt. Voor de verfilming van PUBLIEKE WERKEN is in Hongarije een unieke set gebouwd waarbij de Prins Hendrikkade en het Victoria Hotel zijn nagemaakt.

Joram Lürsen vertelt: ‘De set die nu gebouwd wordt op de backlot van het enorme studiocomplex in Hongarije is het meest indrukwekkende decor waar ik ooit in heb kunnen werken. Het begon met een paal in de grond en in een maand tijd is er een hele kade gebouwd. Ik stond van de week nog op het huis van Vedder, het hoofdpersonage. Dat is al zo indrukwekkend. Als je je dan voorstelt dat daar nog een heel hotel omheen gebouwd gaat worden weet je dat dit een enorm decor gaat worden. Met de grootse cast en de prachtige kostuums zal de late negentiende eeuw straks herleven in de studio’s van Budapest. Ik verheug me erop daarin te gaan werken.’

Over Publieke Werken: Amsterdam, 1888: De getergde vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn overmoedige neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een uiterst riskant plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

PUBLIEKE WERKEN is gebaseerd op de gelijknamige prijswinnende bestseller van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuur Prijs won. Inmiddels zijn er al meer dan 450.000 exemplaren van het boek verkocht in Nederland, en is het vertaald en uitgegeven in Duitsland, Denemarken, Slowakije en Hongarije.

De film wordt geproduceerd door Topkapi Films, in samenwerking met September Film Distribution, de VPRO en Uitgeverij Querido. Coproducenten van de film zijn Menuet (België), I’m FILM (Hongarije) en Mythberg Films (Hongarije). PUBLIEKE WERKEN komt tot stand in het kader van de jaarlijkse samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds, NPO, het CoBO fonds en wordt gestimuleerd door het Ministerie van OC&W, onder de noemer Telescoop. Daarnaast wordt de film gesteund door het Suppletiefonds, de Netherlands Film Production Incentive, het Abraham Tuschinski Fonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Favourite (Belgische tax shelter), en maakt gebruik van de Hongaarse Tax Rebate. De film werd ontwikkeld met steun van het MEDIA programma van de Europese Unie.

September Film Distribution brengt PUBLIEKE WERKEN in het najaar van 2015 in de bioscoop.

Together 99