Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory
In The Land Of Brothers

Nieuws

maandag 27 mei 2024

Cannes Film Festival reikt prijzen uit aan ALL WE IMAGINE AS LIGHT, THE SEED OF THE SACRED FIG, THREE KILOMETRES TO THE END OF THE WORLD, BLUE SUN PALACE en L’HISTOIRE DE SOULEYMANE

Met ALL WE IMAGINE AS LIGHT van Payal Kapadia is het voor het eerst sinds dertig jaar dat er een Indiase film werd geselecteerd voor de competitie van Cannes. Verpleegkundige Prabha ontvangt een onverwacht cadeau van haar vervreemde echtgenoot, wat haar leven op zijn kop zet. Haar jongere huisgenoot, Anu, probeert tevergeefs een plek in de stad te vinden om alleen te kunnen zijn met haar vriend. Op een dag maken Prabha en Anu een roadtrip naar een kustplaats waar, in het mysterieuze bos, hun dromen werkelijkheid worden. Het Amsterdamse BALDR Film is coproducent van de film.  

THE SEED OF THE SACRED FIGgeschreven en geregisseerd door Mohammad Rasoulof (THERE IS NO EVIL), gaat over Iman, een onderzoeksrechter bij het Revolutionaire Hof in Teheran, die worstelt met wantrouwen en paranoia terwijl de landelijke politieke protesten toenemen en zijn wapen op mysterieuze wijze verdwijnt. Mohammad Rasoulof werd vlak voor de start voor het festival veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf wegens zijn kritiek op het Iraanse regime, ontvluchtte Iran en was uiteindelijk aanwezig in Cannes om zijn nieuwste film aan het publiek te presenteren.

THREE KILOMETRES TO THE END OF THE WORLD van Emanuel Parvu werd bekroond met de Queer Palm. Adi (17) brengt de zomer door in zijn geboortedorp in de Donaudelta. Wanneer hij ‘s nachts bruut wordt aangevallen op straat, staat zijn wereld de volgende dag op zijn kop. Zijn ouders kijken niet meer naar hem zoals zij deden, en de schijnbare rust van het dorp begint te barsten.

In BLUE SUN PALACE van Constance Tsang zorgt een plotselinge gewelddadige ervaring ervoor dat er een onwaarschijnlijke band ontstaat tussen twee migranten in de Chinese gemeenschap van Queens, New York. Ze navigeren door het leven ver van huis en werken hard om hun families op afstand financieel bij te staan. Ze steunen elkaar in het gedeelde verdriet in de hoop familie te vinden.     

L'HISTOIRE DE SOULEYMANE van Boris Lojkine gaat over Souleymane die, terwijl hij door de straten van Parijs fietst om maaltijden te bezorgen, verhaal herhaalt. Over twee dagen vindt zijn asielaanvraaggesprek plaats, de sleutel tot het verkrijgen van de juiste papieren. Maar Souleymane is er niet klaar voor. 

Goodbye Julia