Ich Bin Dein Mensch
Lunana: A Yak In The Classroom
Huda's Salon
Bergman Island
Evénement, L'

Nieuws

dinsdag 19 april 2022

Nederlandse speelfilm PINK MOON geselecteerd voor Tribeca Film Festival in New York

De Nederlandse tragikomische speelfilm PINK MOON van debuterend regisseur Floor van der Meulen beleeft in juni haar wereldpremière binnen de internationale competitie van het toonaangevende Tribeca Film Festival in New York, zo maakte de organisatie vandaag bekend. In PINK MOON krijgt een jonge vrouw het absurde nieuws van haar 74-jarige vader dat hij wil stoppen met het leven, waardoor ze gedwongen wordt zijn laatste wens onder ogen te komen. De hoofdrollen worden gespeeld door Julia Akkermans (NIEMAND IN DE STAD, DIRTY LINES) en Johan Leysen (GLUCKAUF). Andere rollen zijn voor Eelco Smits (BUITEN IS HET FEEST), Anniek Pheifer (MI VIDA) en Sinem Kavus (MOCRO MAFFIA). Bastiaan Kroeger schreef het scenario. 

PINK MOON vertelt het verhaal van Iris (29) die volkomen onverwachts van haar vader Jan (74) te horen krijgt dat hij genoeg heeft van leven en ermee wil stoppen. Ze wordt gedwongen de totale absurditeit van de situatie onder ogen te komen. Terwijl de vastgelegde datum nadert, besluit Iris om van het schijnbaar geoliede draaiboek van haar broer af te wijken. Ze probeert een antwoord uit haar vader te wringen op de enige vraag die er voor haar toe doet: waarom? Als daar geen bevredigende reactie op lijkt te komen, zoekt ze naar een manier om met haar vaders laatste wens om te gaan.
 
Regisseur Floor van der Meulen over de selectie: “Mijn grootste wens was om PINK MOON aan een zo groot mogelijk internationaal publiek te tonen; ik ben dan ook mega trots dat we onze speelfilm mogen presenteren op Tribeca. PINK MOON snijdt op toegankelijke en pijnlijke wijze het thema zelfbeschikking aan. Maar bovenal is de film een ode aan wezenlijk contact, aan de liefde tussen generaties, aan een dochter en een vader die elkaar vinden terwijl ze elkaar moeten loslaten. We hebben echt alles gegeven voor deze film en zijn enorm blij om te horen – nota bene een paar dagen nadat deze roze maan zich in het echt liet zien – dat de internationale première gevierd mag worden op zo’n groot en prestigieus festival!”
 
Producent Derk-Jan Warrink: “PINK MOON vertelt een aangrijpend vader-dochterverhaal met veel ruimte voor humor. Op een pure manier snijdt de film het controversiële onderwerp van zelfbeschikking aan: de keuze om het eigen leven te beëindigen wanneer men het als voltooid beschouwt. De film is niet bedoeld als pleidooi of iemand zijn leven als compleet mag beschouwen, maar om na te denken over de vraag: hoe gaan we om met voltooid leven? En welke impact heeft dit op families? We zijn trots dat de film via deze weg aan een internationaal publiek kan laten zien hoe Nederland dit onderwerp benadert. We merken, mede door het thema, dat er veel buitenlandse interesse is voor de film.”
 
Floor van der Meulen (1989) studeerde Audiovisuele Vormgeving aan de Rotterdamse Kunstacademie en de School of Visual Arts in New York. In 2014 maakte ze haar internationale debuut met haar documentaire PARADIJSBESTORMERS, uitgezonden door Al Jazeera Channel. Haar korte film 9 DAYS FROM MY WINDOW IN ALEPPO (2015) won beste korte film op het BFI Film Festival London en de Best European Short Film Award op de European Film Awards. Haar 45 minuten durende dramafilm IN VRIJHEID (2016) werd genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Televisiedrama en en won het Gouden Kalf voor Beste Actrice. Floor maakte eerder haar documentaire speelfilmdebuut THE LAST MALE ON EARTH (2019) en regisseerde in 2019 de NTR-hitserie SKAM NL.

PINK MOON is geproduceerd door Derk-Jan Warrink en Koji Nelissen van Keplerfilm (BULADÓ) in coproductie met de Sloveense producenten Staragara en Tramal Films en de Nederlandse publieke omroep NTR. De film is tot stand gekomen met steun van Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union, Eurimages, Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO en Slovenian Film Center.

Distributeur September Film brengt de film later dit jaar uit in de bioscoop.

Lunana: A Yak In The Classroom