Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory
In The Land Of Brothers

Nieuws

woensdag 6 maart 2024

Vier films geselecteerd voor Movies that Matter 2024

GREEN BORDERTERRESTRIAL VERSESTHE MONK AND THE GUN en EXPLANATION FOR EVERYTHING zijn geselecteerd voor Movies that Matter Festival 2024.

GREEN BORDER – Agnieszka Holland
In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

De film van Agnieszka Holland (Mr. JonesEuropa Europa) werd tijdens de afgelopen editie van het IFFR bekroond met de publieksprijs en won op het filmfestival van Venetië onder andere de speciale juryprijs.

TERRESTRIAL VERSES  Ali Asgari en Alireza Khatami
In negen hoofdstukken komen alledaagse mensen voorbij die navigeren tussen de culturele, religieuze en institutionele opgelegde beperkingen in het hedendaagse Iran. Deze levendige verhalen, zowel humoristisch als aangrijpend, tonen de levenskracht en vastberadenheid van mensen in tegenspoed, en zijn een genuanceerd portret van een complexe maatschappij.

Eerder werd de Iraanse film geselecteerd voor Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes en was onlangs te zien op IFFR.

THE MONK AND THE GUN  Pawo Choyning Dorji
De nieuwe film van Pawo Choyning Dorji (Lunana: A Yak in the Classroom) vertelt het verhaal van een jonge monnik en een Amerikaanse toerist in Bhutan, ten tijde van de democratisering en modernisering van het kleine koninkrijk. Eerder werd de film geselecteerd voor Toronto International Film Festival.

EXPLANATION FOR EVERYTHING – Gábor Reisz
Abel doet binnenkort eindexamen maar hij heeft het er moeilijk mee. Ondertussen is hij hopeloos verliefd op zijn beste vriendin Janka. Een vernietigende aanklacht tegen reactionaire politiek en misleidende journalistiek.

Het Hongaars/Slowaakse drama van Gábor Reisz werd tevens geselecteerd voor TIFF en IFFR.

Alle films zullen in de loop van 2024 in de bioscoop verschijnen. Movies that Matter Festival vindt plaats van 22 t/m 30 maart in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui.

In The Land Of Brothers