Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory

Nieuws

zaterdag 27 mei 2023

Cannes Film Festival reikt prijzen uit aan FALLEN LEAVES, MONSTER, ABOUT DRY GRASSES en GOODBYE JULIA

Tijdens de slotceremonie van de 75e editie van het Cannes Film Festival zijn vier films van September Film in de prijzen gevallen. FALLEN LEAVES  won de Juryprijs, de prijs voor Beste Scenario ging naar MONSTER, Merve Dizdar werd verkozen tot Beste Actrice voor haar rol in ABOUT DRY GRASSES en GOODBYE JULIA won de Freedom Prize binnen het Un Certain Regard-programma. 

De Finse filmmaker Aki Kaurismäki (LE HAVRE, THE OTHER SIDE OF HOPE) realiseert met FALLEN LEAVES zijn negentiende speelfilm. Actrice Alma Pöysti (TOVE) en Jussi Vatanen spelen de hoofdrollen in deze Finse romantische komedie, waarin twee eenzame mensen die elkaar toevallig ontmoeten tijdens een avond in Helsinki op zoek gaan naar de eerste liefde van hun leven. De film werd door de pers gezien als één van de grootste verrassingen van het festival.

Na SHOPLIFTERS en BROKER werd Japanse filmmeester Hirokazu Kore-Eda opnieuw geselecteerd voor de competitie van Cannes met zijn nieuwste film MONSTER. In de hoofdrol is Sakura Ando (SHOPLIFTERS) te zienZij speelt een moeder die voelt dat er iets mis is wanneer haar zoontje Minato zich vreemd begint te gedragen. Ze ontdekt dat een leraar verantwoordelijk is en stormt de school binnen om uitleg te eisen over wat er aan de hand is. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt door de ogen van moeder, leraar en kind, komt de waarheid geleidelijk aan boven. De recent overleden Japanse componist Ryuichi Sakamoto heeft de filmmuziek gemaakt.

ABOUT DRY GRASSES van Nuri Bilge Ceylan, met in de hoofdrollen Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar en Musab Ekici, gaat over Samet, een jonge leraar die zijn vierde jaar verplichte dienst afmaakt in een afgelegen dorp in Anatolië, terwijl hij hoopt aangesteld te worden in Istanbul. Wanneer hij en zijn collega Kenan door twee vrouwelijke studenten worden beschuldigd van intimidatie, verliest hij alle hoop om te ontsnappen aan het grimmige leven waarin hij vast lijkt te zitten. Maar zijn ontmoeting met Nuray - zelf lerares - kan hem helpen zijn angst te overwinnen.

Met GOODBYE JULIA schrijft regisseur Mohamed Kordofani geschiedenis: het is de eerste Sundanese film ooit die geselecteerd is voor het Cannes Film Festival. De film vertelt het verhaal van twee vrouwen die de gecompliceerde relatie en verschillen tussen Noord- en Zuid-Soedanese gemeenschappen vertegenwoordigen. Het speelt zich af in Khartoum tijdens de laatste jaren van Soedan als een verenigd land, kort voor de scheiding van Zuid-Soedan in 2011. Mona, een voormalige populaire zangeres uit de hogere middenklasse uit het Noorden, die samenwoont met haar man Akram, probeert haar schuldgevoelens te verzachten voor het veroorzaken van de dood van een zuidelijke man door Julia, zijn nietsvermoedende vrouw, in dienst te nemen als haar dienstmeisje.

Monk and The Gun, The