Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

woensdag 23 juni 2021

Hanna van Vliet speelt hoofdrol in de film VERLOREN TRANSPORT van Saskia Diesing

Regisseur Saskia Diesing (DORST, NENA) is gestart met de opnames van haar nieuwe film VERLOREN TRANSPORT, een oorlogsdrama gebaseerd op ware gebeurtenissen in het voorjaar van 1945 dat verteld wordt vanuit het perspectief van drie jonge vrouwen. Voor de drie hoofdrollen zijn Hanna van Vliet (ANNE+), de Duitse actrice Anna Bachmann en de Frans/Luxemburgse actrice Eugénie Anselin gecast. Ook Bram Suijker (VLIEGENDE HOLLANDERS) speelt een rol in de film. De opnames vinden momenteel plaats in Luxemburg en Duitsland.

Synopsis
In de lente van 1945 strandt een deportatietrein met honderden Joodse gevangenen bij een klein Duits dorp dat is ingenomen door het Rode Leger. Tot elkaar veroordeeld en in een situatie van diep wantrouwen, wanhoop en wraak ontstaat een onverwachte vriendschap tussen de Russische scherpschutter Vera (Eugénie Anselin), dorpeling Winnie (Anna Bachmann) en de Joods-Nederlandse Simone (Hanna van Vliet).
 
Het verloren transport
Het verloren transport is de laatste van drie treinen, waarmee kort voor het einde van de Tweede Wereldoorlog gevangenen werden afgevoerd uit Bergen-Belsen richting het kamp Theresienstadt. Na een dwaaltocht van twaalf dagen strandde de trein in het kleine Duitse dorp Tröbitz. In de film vormen drie vrouwelijke perspectieven op de gebeurtenissen in het dorp de kern van de vertelling. Drie jonge vrouwen, drie nationaliteiten, drie talen, die allen worstelen met dezelfde existentiële vragen: hoe te overleven in de chaos na de bevrijding van het nazisme?
 
Regisseur en scenarist Saskia Diesing: “Met VERLOREN TRANSPORT hoop ik een emotionele, zintuigelijke maar bovenal toegankelijke film te maken waarbij de afgewisselde perspectieven vanuit de drie jonge vrouwen samensmelten tot één universele ervaring van menselijke veerkracht. Een film die invoelbaar maakt welke inspanningen het vergt om wraak, woede en wantrouwen te overwinnen, en humaniteit te hervinden."

Saskia Diesing debuteerde in 2014 als speelfilmregisseur met de film NENA, die in wereldpremière ging op het filmfestival van Berlijn en daar de Special Mention Jury Award won. Ook werd de film bekroond met een Gouden Kalf voor o.a. Beste Regie en een Gouden Kalf nominatie voor Beste Scenario. In 2018 volgde de film DORST, naar de gelijknamige roman van Esther Gerritsen, met Simone Kleinsma in de hoofdrol.
 
VERLOREN TRANSPORT is ontwikkeld en geproduceerd door Hanneke Niens en Hans de Wolf van KeyFilm (SOOF, SOOF 2, DE VOGELWACHTER, BEYOND SLEEP) die ook de producenten van Saskia Diesings films DORST en NENA waren. De film is een coproductie met de NTR en Amour Fou Luxembourg en Coin Film (Duitsland) en wordt gerealiseerd met steun van het Nederlands Film Fonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO, Film Fund Luxembourg, Film- und Medienstiftung NRW, nordmedia, DFFF (German Federal Film Fund) en Roba Music Publishing.

Distributeur September Film brengt de film in 2022 uit in de bioscoop.

Green Border