Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory

Nieuws

maandag 26 oktober 2020

Grootste Nederlandse film van decennium vervroegd in de bioscoop

De epische oorlogsfilm DE SLAG OM DE SCHELDE verschijnt op 17 december in de bioscoop. “Nu grote internationale titels schuiven, zien we een kans om alsnog groots uit te gaan”, aldus Alain de Levita, producent van de film. DE SLAG OM DE SCHELDE is met een budget van €14 miljoen de allergrootste Nederlandse film van de afgelopen 10 jaar. De cast bestaat onder andere uit Gijs Blom, Susan Radder, Jamie Flatters en Tom Felton. Regisseur is Matthijs van Heijningen, het scenario is van Paula van der Oest. Initiatiefnemer van de film is het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds). DE SLAG OM DE SCHELDE is gemaakt in het kader van 75 jaar vrijheid en sluit dit herdenkingsjaar af.

Synopsis
November ’44. Op het Zeeuwse Walcheren vechten tienduizenden geallieerden en Duitsers tegen elkaar. De wegen van een Nederlandse jongen die voor de Duitsers vecht, een verdwaalde Engelse gliderpiloot en een tegen wil en dank in het verzet betrokken Zeeuws meisje kruisen elkaar. Ze worden geconfronteerd met cruciale keuzes die gaan over hun eigen en andermans vrijheid.

Centraal in de film staat de ‘De Slag om de Schelde’ die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen het leven lieten. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Alain de Levita, producent Levitate Film: “Het publiek snakt naar een grote film, zeker in de kerstvakantie na een periode van strenge maatregelen. Nu alle grote internationale titels uitwijken, zien we een kans om alsnog groots uit te gaan en daarmee het publiek en de noodlijdende industrie een impuls te geven. Het is gewaagd, maar wie niet waagt, wie niet wint. Daarbij was altijd al de bedoeling om met de film de viering 75 jaar vrijheid af te sluiten. We zijn er trots op dat dat nu alsnog gaat lukken. Deze film verdient een groot publiek.­­“
 
Pim Hermeling, distributeur September Film: “Het is belangrijk dat we in deze tijd nieuwe, grote films blijven presenteren aan de bioscoopbezoeker. Een unieke samenwerking tussen distributeur, exploitanten en het Nederlands Filmfonds heeft geleid tot het vervroegd uitbrengen van deze grootse film. Een film die ervoor kan zorgen dat we, binnen de richtlijnen van het RIVM, een drukke kerst in de bioscopen krijgen.”

Bero Beyer, directeur Nederlands Filmfonds: "In deze historische tijd - de wellicht meest ingrijpende mondiale crisis sinds de Tweede Wereldoorlog – is het van fundamenteel belang om de grootsheid van cinema te blijven ervaren. Met het uitbrengen in bioscopen en theaters van het geweldige epos DE SLAG OM DE SCHELDE wordt niet alleen recht gedaan aan de noodzaak filmproductie en veiligheid van het maken van films te steunen, maar wordt dankzij een solidaire inspanning van makers, distributeur en exploitanten de cinema ervaring zelf gevierd.
Juist die ervaring en connectie met de theatrale ervaring houdt de band stevig tussen publiek en films, een band die gezien het grote aantal verschoven releases ongetwijfeld onder druk zal komen te staan in 2021. Namens het Filmfonds, en als filmliefhebber, hoop ik dat heel Nederland straks in december de film zal zien op het grote doek en in veiligheid en gezondheid de kracht van cinema zal ervaren.
"

DE SLAG OM DE SCHELDE is geproduceerd door Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita (producent van o.a. BANKIER VAN HET VERZET, TONIO en DE STORM), Paula van der Oest (regisseur van o.a. TONIO en LUCIA DE B.) en Mark van Eeuwen (FLIKKEN ROTTERDAM, THE BODYGUARD). Levitate Film is een onafhankelijk productiebedrijf dat zich richt op hetontwikkelen van kwalitatief, hoogstaand film- en televisiedrama en spraakmakende content voor zowel de lokale als internationale markt. De Belgische co-producent is CAVIAR (BLACK, TABULA RASA, THE RIDER). De film is gemaakt op initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) in het kader van 75 jaar vrijheid. De film is in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door NPO, CoBo, Het Nederlands Filmfonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-Shelter. Distributeur September Film brengt DE SLAG OM DE SCHELDE op 17 december 2020 uit in de Nederlandse bioscopen. Netflix brengt de film in 2021 naar haar leden wereldwijd.

Levante