Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

maandag 29 april 2019

Freek de Jonge speelt hoofdrol in speelfilm DE VOGELWACHTER

Freek de Jonge speelt de hoofdrol in de nieuwe speelfilm DE VOGELWACHTER, waarvan de opnames volgende week van start gaan. Regie en scenario zijn in handen van Threes Anna. De opnames duren tot half juni. Een oudemannendroom wordt werkelijkheidaldus Freek de Jonge.
 
In DE VOGELWACHTER speelt Freek de Jonge een oude man die al bijna een halve eeuw moederziel alleen op een eilandje vol vogels midden op de oceaan woont en werkt. Op een dag krijgt hij bericht dat zijn post wordt opgeheven. Aan zijn gelukkig bestaan in en met de natuur komt abrupt een einde. De afgedankte vogelwachter weigert echter te gaan en trekt op geheel eigen wijze ten strijde.

Freek de Jonge is al 50 jaar cabaretier. Eerst met Bram Vermeulen als het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen en vanaf 1980 solo. Hij heeft een imposant oeuvre bij elkaar gespeeld van een grote diversiteit. In 1971 speelde hij zijn eerste filmrol (Spikerelle) in Mira van Fons Rademakers naar een boek van Stijn Streuvels. Freek bleef trouw aan Bram en zijn theaterroeping en ging niet in op verdere filmaanbieding. Pas in 1983 kwam er een tweede filmrol, ditmaal een dragende. De Illusionist van regisseur Jos Stelling was een 'silent movie' naar een verhaal van Freek. In 1986 volgde De Kkkomediant, losjes gebaseerd op zijn voorstelling De Bedevaart, in regie van Casper Verbrugge.
 
Threes Anna is schrijver en regisseur. Zij werkt op het gebied van literatuur, film en theater. Ze schreef zeven romans, maakte vier films en vele theatervoorstellingen. Threes was in de jaren negentig tien jaar artistiek leider van de internationale theatergroep Dogtroep. Zij schreef en regisseerde meer dan vijftig voorstellingen die over de hele wereld werden uitgevoerd. Haar roman Wachten op de Moesson (2010) werd een bestseller en in diverse talen vertaald. In 2007 debuteerde zij als speelfilmregisseur met The Bird Can't Fly, gevolgd door Silent City (2010) gebaseerd op haar eigen roman. Beide films werden geselecteerd voor het prestigieuze San Sebastian International Film Festival. In 2014 regisseerde zij Platina Blues, een single-shot muziekfilm op de muziek van Thé Lau.

DE VOGELWACHTER wordt ontwikkeld en geproduceerd door Hanneke Niens en Hans de Wolf van KeyFilm (Soof, Soof 2NenaBeyond SleepThe Beast in the Jungle) die ook de producent van Threes' film Silent City waren. De film is een coproductie met AVROTROS en wordt gerealiseerd met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Distributeur September Film brengt de film in 2020 uit in de bioscoop.

Levante