Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

donderdag 13 september 2018

Opnames speelfilm DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD met cabaretier Herman Finkers van start

Regisseur Johan Nijenhuis is gisteren gestart met de opnames van de nieuwe speelfilm DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD. Herman Finkers schreef hiervoor het scenario en vertolkt tevens de hoofdrol. Daarbij zal dit het officiële filmdebuut van de cabaretier zijn. Overige rollen zijn voor Johanna ter Steege, Leonie ter Braak, Ferdi Stofmeel, Aniek Stokkers, Stef Assen, Annie Beumers, Jan Roerink en Daphne Bunskoek. De opnames zullen plaatsvinden in Twente, België en in Duitsland.

In DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD is Jan (Herman Finkers) al 35 jaar getrouwd met Gedda (Johanna ter Steege). Zijn vrouw houdt zóveel van hem dat hij er benauwd van wordt. Jan ontsnapt aan de overzorgzaamheid, wanneer hij in een verzorgingstehuis belandt. Tussen zijn demente medebewoners lijkt Jan zijn eigen stem terug te vinden, en dankzij een bevriende arts gaat hij als een vrij man door de achterdeur weer naar buiten. Maar hoe lang kan hij zijn vrouw ontvluchten?
DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD is een komisch drama over het los willen breken uit vastgeroeste patronen.
 
Regisseur Johan Nijenhuis is geboren en getogen in Twente en regisseerde onder meer de bioscoopfilms COSTA!, VERLIEFD OP IBIZA en binnenkort VERLIEFD OP CUBA, en de televisieserie JONGE LEU EN OALE GROND, waar Finkers ook een rol in speelde. Die samenwerking beviel zo goed, dat de twee besloten een bioscoopfilm te gaan maken.
 
Johan Nijenhuis over DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD: “Een langdurige relatie, zijn we daar nog toe in staat? ‘Tot de dood ons scheidt...’ was voor onze voorouders een belofte waar ze zich aan hielden.  Achter de geraniums zitten leek voor hen een beloning na een leven hard werken. De generatie die nu de 40 jaar heeft gehaald, heeft een levensverwachting waarbij ze makkelijk 80 jaar kunnen worden. We willen het maximale uit onze jaren halen: de queeste naar levensgeluk houdt niet op. Dat is nogal een uitdaging om als echtpaar samen in te vullen. Het zullen vragen zijn die niet alleen mij, maar heel veel 40 plussers bezighouden.  Het scenario dat Herman Finkers voor deze film schreef is mede daarom zo knap: het weet levensvragen te stellen en er tegelijkertijd een lichte komedie van te maken.
 
Werken met Johanna ter Steege en Herman Finkers is een spannend creatief proces. We zijn alle drie Twentenaren van geboorte, maar ons werkveld speelde zich af in andere richtingen. Nu komen die verschillende stijlen samen en dat levert een nieuwe mix op. Een Finkers-tekst in een Nijenhuis-film met een Ter Steege-aanpak is geen vanzelfsprekende combinatie. Ik verwacht dat het daarom een bijzondere film oplevert.

DE BEENTJES VAN SINT-HILDEGARD wordt geproduceerd door Nijenhuis & Co in coproductie met Omroep Max, gesteund door het Nederlands Filmfonds en CoBO Fonds.
 
Distributeur September Film brengt de film in het najaar van 2019 uit in de bioscoop.

Together 99