Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

dinsdag 6 oktober 2015

Gouden Kalf-winnaar GLUCKAUF opnieuw in de bioscoop

Afgelopen vrijdagavond is GLUCKAUF als grote winnaar uit de bus gekomen bij de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival in Utrecht. GLUCKAUF werd uitgeroepen tot Beste Film en won daarbij de Gouden Kalveren voor Beste Regie (Remy van Heugten), Beste Scenario (Gustaaf Peek) en Beste Camera (Mark van Aller).

In samenwerking met de Nederlandse filmtheaters wordt GLUCKAUF opnieuw uitgebracht en zal de film vanaf de komende speelweek landelijk te zien zijn in 22 bioscopen. Op deze wijze krijgt het publiek alsnog de mogelijkheid om de bekroonde arthousefilm op het grote doek te bewonderen.

Lei, een dolende vijftiger die onderaan de sociale ladder leeft, doet alles om te overleven. Zijn grote angst is om de erkenning van zijn zoon Jeffrey, een ambitieuze twintiger, kwijt te raken. Wanneer Jeffrey ontdekt dat zijn vader een schuld heeft bij een charismatische onderwereldfiguur, doet hij wat elke liefhebbende zoon zou doen: hij beschouwt zijn vaders schuld als de zijne.

GLUCKAUF (de mijnwerkersgroet voor een behouden terugkeer) is een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en een zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het verarmde Limburg van nu. Met GLUCKAUF, dat volledig in Limburgs dialect is gesproken, maakte Remy van Heugten zijn debuut als auteursregisseur. De film is gebaseerd op zijn persoonlijke ervaringen, op zijn woelige jeugd in dit prachtige, maar vergeten stuk aan het diepste einde van Nederland. Een streek waar de sociaaleconomische gevolgen van de sluiting van de mijnen nog steeds zeer voelbaar zijn.

De film is geproduceerd door de met een Emmy bekroonde producenten Joram Willink en Piet-Harm Sterk van productiebedrijf BIND, in coproductie met de VARA en is tot stand gekomen in het kader van De Oversteek, ondersteund door Nederlands Filmfonds, Mediafonds en CoBO. GLUCKAUF werd begin 2015 in de bioscoop uitgebracht. Inmiddels is de film ook verkrijgbaar op DVD en VOD.

Together 99