Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

maandag 21 september 2015

A PERFECT DAY grote winnaar Film By The Sea 2015

De film A PERFECT DAY van Fernando León De Aranoa is tijdens het Film By The Sea Festival bekroond met de Dioraphte Film- en Literatuur Award, die wordt uitgereikt door de Vakjury. De jury, onder leiding van Adriaan van Dis, bestond dit jaar uit Olga Zuiderhoek, Dimitri Verhulst, Michiel van Erp, Joke van Leeuwen, Jan Vantoortelboom en Marina Blok.

A PERFECT DAY gaat over een groep hulpverleners die de watervoorziening van een verlaten gemeenschap in een Bosnisch oorlogsgebied probeert te redden. Nieuwkomer Sophie doet alles om te helpen, ouwe rot in het vak Mambrú wil het liefst naar huis, Katya wil Mambrú, Damir wil dat de oorlog stopt en B… die heeft eigenlijk geen flauw idee wat hij wil. Humor, drama, liefde, gevaar en hoop: het komt allemaal samen op een perfecte dag.

De vakjury over winnaar A Perfect Day:
“Toch wisten we meteen wie de winnaar zou zijn: een film die meer bood, een vertelling die ons in de waanzin van oorlog en geloofsconflicten deed stappen. Een film met een grote noodzaak. Een perfect scenario, zowel zwaar als licht, waar goed niet altijd goed is, en slecht niet altijd slecht. De wreedheid van de bureaucratie wordt getoond en de ernst van de humor. Humor als wapen van de machtelozen. Nooit te nadrukkelijk. Al is de vertelling soms wrang. Subtiliteit voert de boventoon. Zo vervalt de film nooit in het labelen van bevolkingsgroepen. Al vliegt men elkaar naar de keel, je weet niet wie moslim is of christen is. Het is een film die gedragen wordt door een Hollywood-cast, maar beslist anti-glamourous. Hij speelt zich af tijdens het Bosnisch conflict in de Balkan. Een groep hulpverleners krijgt de opdracht een loodzwaar lijk uit een waterput op te takelen. Een eenvoudige missie, met verbazend veel complicaties. Een touw speelt de hoofdrol, een touw waarmee je mensen kan redden… of ophangen. De auteur is de ex-voorzitter van de Spaanse ‘Artsen zonder Grenzen’ en zij gaat daarbij de zelfspot niet uit de weg.”

A PERFECT DAY is geregisseerd door Fernando León de Aranoa, met hoofdrollen voor Benicio Del Toro, Tim Robbins, Mélanie Thierry, Olga Kurylenko en Fedja Stukan.

De film is vanaf 12 november landelijk te zien in Nederland.

Levante