Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

donderdag 10 september 2015

Nieuwe castnamen RIPHAGEN bekend

Acteur Kay Greidanus (BLOEDVERWANTEN, MEIDEN VAN DE HERENGRACHT) gaat de rol van ‘Jan van Liempd’ vertolken in de nieuwe Nederlandse film RIPHAGEN. Eerder werd bekend gemaakt dat Jeroen van Koningsbrugge (DE SURPRISE, SMERIS) de titelrol van ‘Andries Riphagen’ speelt. Ook Peter Blok (IN THERAPIE), Sigrid ten Napel (PENOZA, OVERSPEL), Anna Raadsveld (HOE DUUR WAS DE SUIKER), Lisa Zweerman (SMERIS), Mark Rietman (HEER EN MEESTER), Micha Hulshof (DOODSLAG), Sieger Sloot (JEUK!), Michel Sluysmans (HEMEL OP AARDE) en Tjebbo Gerritsma zijn te zien in de film. De regie is in handen van Pieter Kuijpers (VAN GOD LOS, HEMEL OP AARDE). De film is gebaseerd op het boek Riphagen, geschreven door journalisten Bart Middelburg en René ter Steege. De opnames starten vandaag en duren tot medio november.

RIPHAGEN is een WOII-misdaad thriller gebaseerd op het leven van Andries 'Al Capone' Riphagen: bokser, zwarthandelaar, souteneur, maar vooral fervent Jodenjager, die in de Tweede Wereldoorlog onmetelijk rijk werd met het opsporen, afpersen en verraden van Joodse onderduikers. Hij waant zich onaantastbaar, totdat de jonge politieagent Jan van Liempd verbeten de jacht op hem opent…

Regisseur Pieter Kuijpers: “Met RIPHAGEN wil ik de andere kant van de oorlog laten zien en proberen het heroïsch beeld dat nog steeds bestaat van de Tweede Wereldoorlog te herzien. Het is geen film over een held, een heldendaad, of over een slachtoffer. Maar over een dader. Een dader die om puur opportunistische redenen voor de verkeerde kant van de historische scheidslijn kiest; voor geld, status, eer en macht. Hoe hij het spel gespeeld heeft wil ik laten zien in de film.”

RIPHAGEN wordt geproduceerd door Pupkin in coproductie met VPRO, en komt tot stand met steun van het Mediafonds en het Nederlands Filmfonds. Het scenario is geschreven door Paul Jan Nelissen en Thomas van der Ree.

Distributeur September Film zal RIPHAGEN in mei 2016 uitbrengen in de bioscoop.

De VPRO zal de driedelige tv serie RIPHAGEN later uitzenden op NPO3.

Green Border