Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

dinsdag 4 november 2014

'AANMODDERFAKKER' kanshebber woord van het jaar

Het woord AANMODDERFAKKER is kanshebber voor de Woord van het Jaar verkiezing, die sinds 2007 wordt georganiseerd door woordenboekenuitgeverij Van Dale in het Nederlands taalgebied. Ieder jaar worden er tien woorden gekozen  die kans maken op de titel ‘Woord van het Jaar’.  AANMODDERFAKKER is de titel van de gelijknamige film van regisseur Michiel ten Horn, die maar liefst drie Gouden Kalveren won tijdens het Nederlands Film Festival. AANMODDERFAKKER  is een samenvoeging van de woorden aanmodderen en motherfucker, en is synoniem voor ‘lamzak’. Op 25 november wordt bekend gemaakt welke tien woorden de finale hebben gehaald. Vanaf dat moment kan er op http://woordvanhetjaar.vandale.nl/ gestemd worden, en kan het publiek mede bepalen welk nieuwe woord hét Van Dale Woord van het Jaar 2014 zou moeten zijn.

De film AANMODDERFAKKER gaat over de eeuwige student Thijs, die op relaxed tempo door zijn leven vol bier, chicks en een occasional shift in een mediagigant sloft. Als Thijs weer eens een wasje wil draaien bij zijn zus treft hij daar de oppas aan: Lisa, een zestienjarig meisje met torenhoge ambities. Deze ontmoeting boort bij Thijs een diep weggestopte onvrede over zijn eigen passieve leven aan.

AANMODDERFAKKER is geregisseerd door Michiel ten Horn. Na het succes van zijn debuutfilm DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END werd hij door het toonaangevende Amerikaanse filmblad Variety uitgeroepen tot een van de 10 European directors to watch. AANMODDERFAKKER is zijn tweede speelfilm. Het scenario is wederom geschreven door Anne Barnhoorn, die eerder met het scenario van DE ONTMAAGDING VAN EVA VAN END de Zilveren Krulstaart en de Prix Geneve Europa heeft gewonnen. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Naber, Roos Wiltink, Yannick van de Velde, Martijn Hillenius en Anniek Pheifer. AANMODDERFAKKER ging afgelopen maand in première op het Nederlands Film Festival, waar de film Gouden Kalveren won voor ‘Beste Film’, ‘Beste Scenario’, en ‘Beste Acteur’.

AANMODDERFAKKER is geproduceerd door Pupkin in coproductie met AVROTROS, en is tot stand gekomen met steun van het CoBO.

September Film brengt AANMODDERFAKKER  op 6 november uit in de bioscoop.

Levante