Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

dinsdag 16 december 2014

THE SKY ABOVE US geselecteerd voor IFFR Live

THE SKY ABOVE US is door het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en partner KPN geselecteerd voor het festivalprogramma IFFR Live. KPN zal de wereldpremière van de film van regisseur Marinus Groothof op Interactieve TV presenteren, tegelijk met de vertoning op het festival en meer dan 36 bioscoopvertoningen in Europa tijdens IFFR Live.

THE SKY ABOVE US is een authentiek, eigentijds drama over de bombardementen op Belgrado in 1999. Iedere dag brengen Ana, Sloba en Bojan hun levens in gevaar, simpelweg door naar hun werk te gaan in of naast het nationale televisiestation in Belgrado: een belangrijk doelwit voor NAVO-bombardementen. Alle drie dwingen ze zichzelf met de angst om te gaan, omdat ze hun gewone leven willen vasthouden. Maar ‘gewoon’ bestaat niet meer, want iedere nacht verandert Belgrado van een bruisende stad in een militair doelwit.

Regisseur Marinus Groothof: “Een Servische vriendin vertelde mij over haar ervaringen tijdens de NAVO bombardementen in Belgrado. Het raakte me diep. Het was de eerste keer dat ik me verbonden voelde met iemand die zoiets had meegemaakt. Dit verhaal leidde tot mijn korte film SUNSET FROM A ROOFTOP, waarvoor ik in 2009 een Gouden Kalf won. Na het maken van deze film had ik niet het gevoel dat ik klaar was met het onderwerp. Het bleef me fascineren hoe het mensen lukte om die tijd mentaal te overleven. THE SKY ABOVE US onderzoekt hoe gewone mensen hun levens in stand houden, terwijl ze gevangen zitten in een gewelddadige en absurde situatie. Ik ben heel trots dat deze film tijdens het IFFR in première kan gaan en deel uitmaakt van een geweldig initiatief als IFFR Live!“

THE SKY ABOVE US is de vijfde titel in het vernieuwende IFFR Live-project. Tijdens IFFR Live gaan films simultaan op het festival en in meer dan 36 Europese bioscopen in première. THE SKY ABOVE US wordt als enige ook live uitgezonden op de Nederlandse televisie. Voor- en achteraf kan het publiek in de bioscoop en achter de televisie de filmmakers via een liveverbinding zien en via Twitter deelnemen aan de Q&A-sessie. IFFR Live biedt zo een unieke kans om op afstand een festivalpremière van dichtbij te ervaren. Daags na de première zijn de films op diverse VoD-platforms in Europa beschikbaar, en in Nederland via Videotheek TV van KPN.

IFFR Live is opgericht in samenwerking met Fortissimo Films, TrustNordisk en Doc & Film. IFFR Live wordt gesteund door de Europese Commissie, voor het versterken van de circulatie van Europese films in het digitale tijdperk. Producent van THE SKY ABOVE US is CTM Pictures, Doc & Film is de sales agent tijdens IFFR.

De wereldpremière van THE SKY ABOVE US zal plaatsvinden op woensdag 28 januari 2015 om 19:00 uur in de Grote Zaal van de Rotterdamse Schouwburg.

Together 99