Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

zondag 25 mei 2014

Bekendmaking cast PUBLIEKE WERKEN van Joram Lürsen

Gijs Scholten van Aschat (TIRZA, CLOACA), Jacob Derwig (ALLES IS FAMILIE, HET DINER) en Rifka Lodeizen (OVERSPEL, KAN DOOR HUID HEEN) zullen de hoofdrollen gaan vertolken in de verfilming van de bestseller Publieke werken van auteur Thomas Rosenboom. Het modern historische drama zal geregisseerd worden door Joram Lürsen (Alles is Liefde, Alles is Familie, In Oranje) en het scenario is geschreven door Frank Ketelaar (Overspel, Vuurzee, De Prooi, In Oranje). De opnames zullen vanaf september dit jaar in Nederland en Hongarije plaatsvinden.


1888: Een vioolbouwer, Vedder (Gijs Scholten van Aschat), moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen - of is het hoogmoed? - beramen de twee een plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

PUBLIEKE WERKEN is gebaseerd op de gelijknamige prijswinnende bestseller van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuur Prijs won. Inmiddels zijn er al meer dan 450.000 exemplaren van het boek verkocht in Nederland, en is het vertaald en uitgegeven in Duitsland, Denemarken, Slowakije en Hongarije.

De film wordt geproduceerd door Topkapi Films, in samenwerking met Wild Bunch, Uitgeverij Querido en de VPRO. Coproducenten van de film zijn Menuet (België), I'm FILM en Mythberg Films (Hongarije). PUBLIEKE WERKEN komt tot stand in het kader van de jaarlijkse samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds, NPO, het CoBO fonds en wordt gestimuleerd door het Ministerie van OC&W, onder de noemer Telescoop. Daarnaast wordt de film gesteund door het Suppletiefonds, de Netherlands Film Production Incentive, het Abraham Tuschinski Fonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Favourite (Belgische tax shelter), en maakt gebruik van de Hongaarse tax rebate. De film werd ontwikkeld met steun van het MEDIA programma van de Europese Unie.

Wild Bunch brengt de film in het najaar van 2015 uit in de Nederlandse bioscopen. 

 

 

Levante