Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory

Nieuws

maandag 18 december 2023

Zeven films geselecteerd voor IFFR 2024

THE PROMISED LAND, LA CHIMERA, EVIL DOES NOT EXIST, GREEN BORDER, TERRESTRIAL VERSES, TOGETHER 99 en LEVANTE zijn geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam 2024.

Historisch drama THE PROMISED LAND van Nicolaj Arcel (A Royal Affair) speelt zich af in het Denemarken van 1755. Kapitein Ludvig Kahlen heeft zichzelf als doel gesteld de ongetemde Deense heide leefbaar te maken om in naam van koning Frederik V een kolonie te bouwen. In ruil hiervoor verwacht hij een koninklijke titel met bijbehorende eer en rijkdom. Kahlen heeft er echter al snel een vijand bij. Volgens de meedogenloze landeigenaar Frederik de Schinkel is het stuk grond namelijk al in zijn bezit. Wanneer De Schinkel ontdekt dat twee van zijn arbeiders zijn ontsnapt om zich bij Kahlen aan te sluiten, zweert hij wraak. Kahlen laat zich niet intimideren en gaat de strijd aan, waarbij hij zowel zijn eigen leven als dat van zijn opkomende gemeenschap op het spel zet.

THE PROMISED LAND is de Deense Oscarinzending en ontving een Honorable Mention op het filmfestival van Venetië. Hoofdrolspeler Mads Mikkelsen werd onlangs bekroond de prijs voor Beste Europese Acteur op de European Film Awards.

LA CHIMERA van Alice Rohrwacher (La Meraviglie, Lazzaro Felice) speelt zich af in de jaren '80 in Riparbella aan de Tyrreense zee. Iedereen heeft zijn eigen Chimera, iets dat ze proberen te bereiken maar nooit kunnen vinden. De grafrovers van de Tombaroli bende jagen op gemakkelijke rijkdom door Etruskische relikwieën te stelen. Arthur sluit zich bij ze aan en probeert zo de leegte op te vullen die hij voelt sinds hij zijn grote liefde Beniamina verloor. In een avontuurlijke reis tussen de levenden en de doden, tussen bossen en steden, tussen feesten en eenzaamheid, blijkt het lot van alle zoekenden naar de Chimera volledig met elkaar verweven.

LA CHIMERA was eerder dit jaar geselecteerd voor de competitie van Cannes. Met hoofdrollen voor onder anderen Josh O'Connor (The Crown), Isabella Rossellini (Blue Velvet), Alba Rohrwacher.

In het Japanse drama EVIL DOES NOT EXIST van Ryusuke Hamaguchi (Drive My Car) woont Takumi samen met zijn dochter Hana in een dorp vlakbij Tokio. Op een dag komen zij erachter dat er een plan bestaat om de grond naast hun huis om te toveren tot een camping waar stedelingen kunnen ontspannen in de natuur.

In Venetië bekroond met onder andere de grote juryprijs.

GREEN BORDER van Agnieszka Holland (Mr. Jones, Europa Europa) won op het filmfestival van Venetië onder andere de speciale juryprijs.

In de verraderlijke bossen die de zogenaamde ‘green border’ tussen Belarus en Polen vormen, belanden vluchtelingen die Europa via deze route proberen te bereiken. Belarus probeert de EU te ondermijnen door deze grensoversteek te stimuleren, terwijl Polen weigert ze toe te laten. En zo komen de vluchtelingen in een koud, moerassig niemandsland terecht, zonder eten en medische zorg. Als pionnen in een politiek spel worden de levens van de activistische Julia, grenswachter Jan en een Syrische familie met elkaar verweven.

Het Iraanse TERRESTRIAL VERSES van Ali Asgari en Alireza Khatami volgt alledaagse mensen die navigeren tussen de culturele, religieuze en institutionele opgelegde beperkingen in het hedendaagse Iran. Deze levendige verhalen, zowel humoristisch als aangrijpend, tonen de levenskracht en vastberadenheid van mensen in tegenspoed, en zijn een genuanceerd portret van een complexe maatschappij.

Geselecteerd voor Un Certain Regard op het filmfestival van Cannes.

De Zweedse komedie TOGETHER 99 van Lukas Moodysson gaat over een groep individuen die in 1975 samen in een commune hebben gewoond. Nu is het 1999 en is er met nog maar twee leden, Göran en Klasse, weinig van de commune over. Ze voelen zich eenzaam en komen zo op het idee om een reünie het hun oude vrienden te organiseren.

LEVANTE van Lillah Halla vertelt het verhaal van de veelbelovende volleybalspeelster Sofia. Op de avond van haar toekomstbepalende kampioenschap, wordt ze geconfronteerd met een ongewenste zwangerschap. Terwijl ze op zoek gaat naar een illegale abortus, wordt ze het doelwit van een fundamentalistische groep die haar koste wat het kost wil tegenhouden.

In Cannes geselecteerd voor Semaine de la Critique, waar de film werd bekroond met de Fipresci-prijs en onder andere genomineerd was voor de Queer Palm.

Alle films zullen in de loop van 2024 in de bioscoop verschijnen. De 53e editie van IFFR vindt plaats van 25 januari tot 4 februari.

Explanation For Everything