Memory
Nightwatch - Demons Are Forever
Goodbye Julia
In The Land Of Brothers
Sterben
Langue Étrangère
Handling The Undead

Nieuws

woensdag 27 september 2023

DE BEZETTE STAD van Oscarwinnaar Steve McQueen in première op IDFA

DE BEZETTE STAD (Occupied City), gefilmd midden in de Covid-19-pandemie, vormt een brug tussen het afgelopen decennium, gekenmerkt door sociale bewegingen, en de bezetting van Amsterdam door het Duitse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geïnspireerd door het boek Atlas van een Bezette Stad: Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter, toont Oscarwinnende regisseur Steve McQueen in het hedendaags Amsterdam de sporen van het verleden. De stem van Carice van Houten neemt de kijker mee op een aangrijpende reis door dit traumatische verleden, ondersteund door beelden van Steve McQueen. DE BEZETTE STAD gaat op zondag 12 november in première tijdens de 36ste editie van IDFA.

Synopsis
Het verleden botst met ons heden in Steve McQueen's gedurfde documentaire DE BEZETTE STAD, geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt.
  
Steve McQueen
Oscarwinnaar Steve McQueen is een Britse kunstenaar en filmmaker. Zijn eerste speelfilm, HUNGER (2008), met Michael Fassbender in de hoofdrol als IRA-hongerstaker, werd bekroond met de Camera D'Or op het Cannes Film Festival. In samenwerking met Fassbender creëerde hij vervolgens SHAME (2011), waarvoor Fassbender de Volpi Cup won voor Beste Acteur in Venetië. McQueens meesterwerk 12 YEARS A SLAVE (2013) won de Academy Award, Golden Globe, BAFTA en AAFCA Awards voor Beste Film. McQueen zelf ontving regie-onderscheidingen van DGA, Academy, BAFTA en Golden Globe. Zijn vierde speelfilm, WIDOWS (2018) werd geprezen als een van de beste films van het jaar.
 
DE BEZETTE STAD is een productie van Family Affair Films (THREE MINUTES - A LENGTHENING, TOEN WE VAN DE DUITSERS VERLOREN, ZOMERVACHT) in coproductie met Lammas Park en VPRO en komt tot stand met steun van het Nederlands Film Fonds, de Netherlands Film Production Incentive, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Film4, A24 en Regency Enterprises.

DE BEZETTE STAD is vanaf 23 november te zien in de bioscoop.

Langue Étrangère