Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory
In The Land Of Brothers

Nieuws

dinsdag 12 september 2023

Carice van Houten spreekt voice-over in voor nieuwe documentaire DE BEZETTE STAD van Steve McQueen

Carice van Houten spreekt de voice-over in voor de nieuwe documentaire DE BEZETTE STAD (internationale titel: OCCUPIED CITY), geregisseerd door filmmaker Steve McQueen. Deze documentaire, gebaseerd op het boek Atlas van een Bezette Stad: Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter, maakte eerder dit jaar wereldwijd indruk tijdens de première op het filmfestival van Cannes, waar het een nominatie ontving voor de Golden Eye Award.

"Dit was een geweldige kans om samen te werken met Carice van Houten, een van de beste actrices van haar generatie, die ik al langer bewonder. Het vakmanschap en de zorg waarmee Carice de tekst benaderde was ongelooflijk. Deze emotionele reis volbrengen was geen geringe prestatie" aldus regisseur Steve McQueen.

Synopsis
DE BEZETTE STAD brengt het verleden en het heden op indringende wijze samen, geïnspireerd door het boek Atlas van een Bezette Stad: Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. Steve McQueen weeft twee intrigerende portretten ineen: het ene onthult tot in detail de Nazi-bezetting die Amsterdam nog steeds achtervolgt, terwijl het andere een levendige reis biedt door de recente jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel ontroerend als hoopgevend, en het biedt een diepgaande meditatie over geheugen, tijd en de toekomst die voor ons ligt. 

Bio Carice van Houten
Als een van de meest gevierde actrices van Europa is Carice van Houten het meest bekend om haar rol als Melisandre in GAME OF THRONES waarvoor ze een Emmy-nominatie ontving. Haar prijswinnende rol in ZWARTBOEK (2006) leidde tot internationale films zoals VALKYRIE, THE FIFTH ESTATE en BRIMSTONE. Carice won vijf Gouden Kalveren en kreeg internationale awards voor haar rollen in BLACK BUTTERFLIES en INSTINCT. Andere hoogtepunten zijn ALLES IS LIEFDE en MINOES. Ze richtte met Halina Reijn productiehuis Man Up op en produceerde RED LIGHT en INSTINCT. Haar meest recente rol was die van Jacqueline de Montrachet in de internationale dramaserie DANGEROUS LIAISONS.

Bio Steve McQueen
Oscarwinnaar Steve McQueen is een Britse kunstenaar en filmmaker. Zijn eerste speelfilm, HUNGER (2008), met Michael Fassbender in de hoofdrol als IRA-hongerstaker, werd bekroond met de Camera D'Or op het Cannes Film Festival. In samenwerking met Fassbender creëerde hij vervolgens SHAME (2011), waarvoor Fassbender de Volpi Cup won voor Beste Acteur in Venetië. McQueen's meesterwerk 12 YEARS A SLAVE (2013) won de Academy Award, Golden Globe, BAFTA en AAFCA Awards voor Beste Film. McQueen zelf ontving regie-onderscheidingen van DGA, Academy, BAFTA en Golden Globe. Zijn vierde speelfilm, WIDOWS (2018) werd geprezen als een van de beste films van het jaar.
 
DE BEZETTE STAD is een productie van Family Affair Films (THREE MINUTES - A LENGTHENING, WHITE BERRY, ZOMERVACHT) in coproductie met Lammas Park en VPRO en komt tot stand met steun van het Nederlands Film Fonds, de Netherlands Film Production Incentive, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Mondriaan Fonds, Film4, A24 en Regency Enterprises.

DE BEZETTE STAD
is vanaf 23 november te zien in de bioscoop.

Goodbye Julia