Together 99
Salem
Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever

Nieuws

woensdag 3 mei 2023

Negende titel van September Film geselecteerd voor Cannes Film Festival

SALEM van Jean-Bernard Marlin maakt deel uit van de officiële selectie van Cannes Film Festival 2023. De film zal te zien zijn in het onderdeel Un Certain Regard. SALEM is de negende geselecteerde titel van September Film, eerder werden al ABOUT DRY GRASSES van Nuri Bilge Ceylan, LA CHIMERA van Alice Rohrwacher, CLUB ZERO van Jessica Hausner, MONSTER van Hirokazu Kore-Eda, FALLEN LEAVES van Aki Kaurismäki en L'ÉTÉ DERNIER van Catherine Breillat, DE BEZETTE STAD van Steve McQueen en LE LIVRE DES SOLUTIONS van Michel Gondry aangekondigd.


SALEM - Jean-Bernard Marlin (Un Certain Regard)
SALEM van regisseur Jean-Bernard Marlin (SHEHERAZADE) is een uniek fantasy-epos dat zich afspeelt in de onrustige sloppenwijken van Marseille. De cast bestaat uit Oumar Moindjie, Dalil Abdourahim, Mohamed Soumare, Amal Issihaka Hali, Rachid Ousseni, Wallen El Gharbaoui en Maryssa Bakoum.

ABOUT DRY GRASSES – Nuri Bilge Ceylan (Competitie)
De Turkse filmmaker Nuri Bilge Ceylan (THE WILD PEAR TREE, WINTER SLEEP (Gouden Palm 2014) is terug met zijn nieuwste film ABOUT DRY GRASSES met in de hoofdrollen Deniz Celiloğlu, Merve Dizdar en Musab Ekici. De film gaat over Samet, een jonge leraar die zijn vierde jaar verplichte dienst afmaakt in een afgelegen dorp in Anatolië, terwijl hij hoopt aangesteld te worden in Istanbul. Wanneer hij en zijn collega Kenan door twee vrouwelijke studenten worden beschuldigd van intimidatie, verliest hij alle hoop om te ontsnappen aan het grimmige leven waarin hij vast lijkt te zitten. Maar zijn ontmoeting met Nuray - zelf lerares - kan hem helpen zijn angst te overwinnen.

LA CHIMERA - Alice Rohrwacher (Competitie)
LA CHIMERA is het verhaal van een jonge Engelse archeoloog die betrokken raakt bij een internationaal netwerk van gestolen Etruskische artefacten. De hoofdrollen worden gespeeld voor Isabella Rossellini, Josh O’Connor en Alba Rohrwacher. Alice Rohrwacher werd eerder voor Cannes geselecteerd met haar films LE MERAVIGLIE (Grand Prize of the Jury) en LAZZARO FELICE (Winnaar Beste Scenario).

CLUB ZERO – Jessica Hausner (Competitie)
In CLUB ZERO voegt Miss Novak zich bij het personeel van een internationale kostschool om les te geven over bewust eten. Ze instrueert dat minder eten gezond is. De andere leerkrachten merken maar langzaam op wat er gebeurt en tegen de tijd dat de afgeleide ouders het beginnen te beseffen, is Club Zero werkelijkheid geworden. De hoofdrollen worden o.a. gespeeld door Mia Wasikowska en Sidse Babett Knudsen. Jessica Hausner is bekend van haar films LITTLE JOE (Competitie Cannes), AMOUR FOU (Un Certain Regard) en LOURDES (Venetië).

MONSTER – Hirokazu Kore-Eda (Competitie)
Na SHOPLIFTERS en BROKER is Japanse filmmeester Hirokazu Kore-Eda opnieuw geselecteerd voor de competitie van Cannes met zijn nieuwste film MONSTER. In de hoofdrol is Sakura Ando (SHOPLIFTERS) te zienZij speelt een moeder die voelt dat er iets mis is wanneer haar zoontje Minato zich vreemd begint te gedragen. Ze ontdekt dat een leraar verantwoordelijk is en stormt de school binnen om uitleg te eisen over wat er aan de hand is. Maar naarmate het verhaal zich ontvouwt door de ogen van moeder, leraar en kind, komt de waarheid geleidelijk aan boven. De recent overleden Japanse componist Ryuichi Sakamoto heeft de filmmuziek gemaakt.

FALLEN LEAVES – Aki Kaurismäki (Competitie)
De Finse filmmaker Aki Kaurismäki (LE HAVRE, THE OTHER SIDE OF HOPE) is met zijn negentiende speelfilm FALLEN LEAVES geselecteerd voor de competitie van Cannes. Actrice Alma Pöysti (TOVE) en Jussi Vatanen spelen de hoofdrollen in deze tragikomedie, die een nieuwe toevoeging belooft te zijn in zijn bestaande trilogie van verhalen over de arbeidersklasse (SHADOWS IN PARADISE, ARIEL, THE MATCH FACTORY GIRL).

L'ÉTÉ DERNIER – Catherine Breillat (Competitie)
Anne, een briljante advocate, woont samen met haar man Pierre en hun dochters. Anne krijgt geleidelijk een hartstochtelijke relatie met Theo, de zoon van Pierre uit een eerder huwelijk, waardoor haar carrière en gezinsleven in gevaar komen. De hoofdrollen worden gespeeld door Léa Drucker, Olivier Rabourdin, Clotilde Courau en Samuel Kircher. LAST SUMMER is een Franse remake van de in 2019 verschenen Deense film QUEEN OF HEARTS. 

DE BEZETTE STAD – Steve McQueen (Special Screening)

Het verleden botst met ons heden in Steve McQueens gedurfde documentaire De Bezette Stad, geïnspireerd op het boek Atlas van een Bezette Stad. Amsterdam 1940-1945 van Bianca Stigter. McQueen creëert twee in elkaar grijpende portretten: het ene toont van deur tot deur de nazi bezetting die de stad nog steeds achtervolgt, het andere is een levendige reis door de laatste jaren van pandemie en protest. Wat naar voren komt, is zowel verpletterend als hoopgevend, een verreikende meditatie over geheugen, tijd en wat er in het verschiet ligt. De film is geproduceerd door Floor Onrust van het Nederlandse productiebedrijf Family Affair Films, in coproductie met Lammas Park (UK).

LE LIVRE DES SOLUTIONS – Michel Gondry (Quinzaine des Cinéastes)                       
Regisseur Michel Gondry (ETERNAL SUNSHINE OF THE SPOTLESS MIND) is terug met LE LIVRE DES SOLUTIONS, waarin een filmmaker demonen probeert te overwinnen die zijn creativiteit in de weg zitten. De Franse acteur Pierre Niney schittert naast Blanche Gardin, Camille Rutherford en Vincent Elbaz.


De 76e editie van het Cannes Film Festival vindt plaats van 16 tot en met 27 mei. Alle films zullen in de loop van dit jaar in de Nederlandse bioscopen verschijnen.

Monk and The Gun, The