Successeur, Le
Promised Land, The
Evil Does Not Exist
Chimera, La
Green Border
Terrestrial Verses

Nieuws

maandag 13 september 2021

L'ÉVÉNEMENT van Audrey Diwan wint de Gouden Leeuw op Filmfestival Venetië

De Franse film L’ÉVÉNEMENT van Audrey Diwan heeft zaterdag de Gouden Leeuw gewonnen op het filmfestival van Venetië. L'ÉVÉNEMENT draait om een studente die begin jaren 60 ongewenst zwanger raakt. Ze besluit een abortus te laten plegen, een ingreep destijds verboden in Frankrijk. Ook de film 107 MOTHERS van Péter Kerekes viel in de prijzen, deze won de Venice Horizons Award voor Beste Scenario.

L'ÉVÉNEMENT van Audrey Diwan is de verfilming van de beroemde autobiografische roman van Annie Ernaux. De hoofdrollen zijn voor Anamaria Vartolomei en Luàna Barjami. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in de jaren '60. Anna, een slimme studente, raakt zwanger en ziet daarmee de kans ontglippen om haar studie af te maken en een mooie carrière op te bouwen. Terwijl haar eindexamens naderen, haar sociale leven begint te vervagen en haar buik in alarmerend tempo groeit, wordt ze gedwongen de schaamte en pijn van een abortus onder ogen te zien. Zelfs als ze daarmee een gevangenisstraf riskeert. De film verschijnt begin volgend jaar in de Nederlandse bioscopen.

107 MOTHERS van de Slowaakse regisseur Péter Kerekes gaat over Lesya, die haar tijd uitzit in een vrouwengevangenis, omringd moeders met hetzelfde lot. De film won de Venice Horizons Award voor Beste Scenario en was tevens genomineerd voor Beste Film. In 2022 te zien in de bioscoop.

Successeur, Le