Successeur, Le
Promised Land, The
Evil Does Not Exist
Chimera, La
Green Border
Terrestrial Verses

Nieuws

zaterdag 21 december 2019

INSTINCT VAN HALINA REIJN WINT DRIE PRIJZEN OP LES ARCS FILM FESTIVAL

INSTINCT van regisseur Halina Reijn is vandaag in de prijzen gevallen op het Les Arcs Film Festival in de Franse Alpen. De film won daar de Young Audience Award en de Cineuropa Award en hoofdrolspeler Carice van Houten ging naar huis met de prijs voor Best Performance. Halina Reijn en Carice van Houten reageren verrukt: “Het was al een eer om op dit Franse filmfestival in de hoofdcompetitie te mogen draaien en dat Isabelle Huppert kwam kijken en enthousiast was, maar dat we ook nog drie prijzen in de wacht hebben gesleept is meer dan geweldig”. Producent Frans van Gestel van Topkapi Films vult aan: “Het is geweldig dat deze film de wereld rondreist en in Les Arcs zowel de internationale vakjury als het jonge publiek aan heeft weten te spreken.”Vanaf de set van Red Light springen coproducenten Halina Reijn en Carice van Houten een gat in de lucht: “We zien het als een grote inspiratie om door te gaan met Man Up.”

Synopsis
Ervaren psychologe Nicoline begint aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek. Daar ontmoet ze Idris, een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.
 
De regie van INSTINCT is in handen van Halina Reijn, die samen met Esther Gerritsen ook het scenario schreef. De hoofdrollen van Nicoline en Idris worden gespeeld door Carice van Houten en Marwan Kenzari, en bijrollen zijn onder meer voor Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop en Robert de Hoog.
 
Les Arcs Film Festival vindt plaats in een skiresort in de Franse Alpen. Terwijl de eerste sneeuw valt, worden films vertoond in aanwezigheid van de makers en de avonden staan in het teken van speciale evenementen. Op het festival worden 120 Europese films vertoond en er gaan voornamelijk Franse films in première.

INSTINCT is geproduceerd door Topkapi Films in coproductie met Man Up en BNNVARA. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO.
 
INSTINCT draait sinds 3 oktober in de Nederlandse bioscopen en ging eerder dit jaar in première als openingsfilm van het Nederlands Film Festival. Sindsdien heeft de film meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Daarnaast was de film geselecteerd voor verschillende buitenlandse filmfestivals, zoals Locarno, waar de film bekroond werd met de Variety Piazza Grande award en de Special Mention van de debuutcompetitie, Toronto en Londen. INSTINCT was tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars. Vanaf 19 februari 2020 is de film verkrijgbaar op dvd en via video-on-demand diensten, zoals CineMember.

Chimera, La