Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

dinsdag 17 december 2019

OOGGETUIGEN VAN DE SLAG OM DE SCHELDE GEZOCHT

De opnames van de speelfilm DE SLAG OM DE SCHELDE zijn in volle gang. Deze grootste oorlogsfilm van de afgelopen tien jaar komt op 26 november volgend jaar uit in de bioscoop. Het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) is als initiator van de film samen met producent Levitate Film op zoek naar ooggetuigen die de Slag om de Schelde daadwerkelijk hebben meegemaakt. Zij willen dat het ingrijpende verhaal en de impact die oorlog op vele levens heeft gehad ook voor de volgende generaties blijft voortleven. Daarom roept zij ooggetuigen én hun kleinkinderen op samen een bezoek aan de opnames in Zeeland te brengen.

De film DE SLAG OM DE SCHELDE vertelt het verhaal over een veldslag die in het najaar van 1944 plaatsvond in Zeeland en West-Brabant en waarbij meer dan 10.000 personen om het leven kwamen. Deze slag, die beslissend was voor het verloop van de Tweede Wereldoorlog, staat bekend als één van de belangrijkste en heftigste slagvelden in West-Europa en toch is er door de jaren heen weinig aandacht aan besteed. De film gaat hier verandering in brengen en vertelt het verhaal van drie jonge personages die ieder op hun eigen manier met oorlog en vrijheid omgaan.

Lisette Mattaar, directeur vfonds: “Beelden en ooggetuigenverklaringen laten als geen ander zien hoe ingrijpend oorlog is. Het vfonds staat voor vrede, vrijheid en veteranenzorg. In het jaar van 75 jaar vrijheid steunen wij financieel vele projecten die bijdragen aan de herinnering van de Tweede Wereldoorlog. We zijn heel trots een bijdrage te kunnen leveren aan het vergeten verhaal van de Slag om de Schelde dat wordt doorverteld aan de jongere generatie van wie de ouders ook vaak de oorlog niet hebben meegemaakt. Voor ooggetuigen die zelf betrokken waren bij de slag en nu op zeer hoge leeftijd zijn, is een bezoek aan de set met hun kleinkind(eren) een unieke kans om hun verhalen en herinneringen op een bijzondere en waardevolle manier over te brengen aan jongeren.”

Alain de Levita, producent van de film: “De dappere, ontroerende en vaak ook ontluisterende verhalen van degenen die deze Slag om de Schelde écht hebben meegemaakt moeten worden doorverteld aan een jongere generatie. Film is bij uitstek het middel om ook hen iets te vertellen over onze geschiedenis en het verhaal van deze ‘Vergeten Slag’ - 75 jaar na dato - alsnog in beeld te brengen. De jonge hoofdrolspelers in deze film moeten met name een jonge generatie laten beleven hoe het was om in een oorlog op te groeien en wat de gevolgen waren van de keuzes die jongeren toen maakten.”

De opnames, onder regie van Matthijs van Heijningen jr., vinden momenteel plaats in Zeeland en duren nog tot medio februari. De hoofdrollen worden gespeeld door Gijs Blom, Susan Radder en Jamie Flatters. Andere rollen zijn voor Tom Felton, Coen Bril, Theo Barklem-Biggs, Scott Reid, Pit Bukowski en Mathijs Scheepers. Paula van der Oest schreef het scenario. Met een budget van €14 miljoen is DE SLAG OM DE SCHELDE de grootste Nederlandse oorlogsfilm van de afgelopen 10 jaar.

Ooggetuigen en hun kleinkinderen kunnen zich aanmelden door contact op te nemen met info@vfonds.nl

DE SLAG OM DE SCHELDE wordt geproduceerd door Levitate Film, het productiebedrijf van Alain de Levita (producent van o.a. BANKIER VAN HET VERZET, TONIO en DE STORM), Paula van der Oest (regisseur van o.a. TONIO en LUCIA DE B.) en Mark van Eeuwen (FLIKKEN ROTTERDAM, THE BODYGUARD). Levitate Film is een kwalitatief hoogstaand productiebedrijf dat zich richt op het maken van films en series over relevante thema's en onderwerpen die op een toegankelijke en originele manier tot leven worden gewekt. De Belgische co-producent is CAVIAR (BLACK, TABULA RASA, THE RIDER) De film wordt gemaakt op initiatief van het Nationaal Fonds voor Vrede, Vrijheid en Veteranenzorg (vfonds) in het kader van 75 jaar vrijheid. Verder wordt de film in co-productie gemaakt met de EO en ondersteund door NPO, CoBo, Nederlands Film Fonds, Vlaams Audiovisueel Fonds en de Belgische Tax-Shelter. Distributeur September Film brengt DE SLAG OM DE SCHELDE op 26 november 2020 uit in de bioscoop. Netflix brengt de film nadat deze in bioscoop heeft gedraaid, in 2021 naar haar leden wereldwijd.

Levante