Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory
In The Land Of Brothers

Nieuws

donderdag 29 augustus 2019

Internationaal succes voor INSTINCT van Halina Reijn

Halina Reijns debuut INSTINCT is geselecteerd voor de First Feature Competition van het BFI London Film Festival en maakt daarmee kans op een Sutherland Trophy award, dat maakte het festival vandaag bekend. Het Britse festival liet weten INSTINCT een “prachtig uitgevoerde, intelligente, provocatieve reflectie op ontzettend complexe thema’s als verlangen, misbruik en consent, gedreven door een opvallende rol door Carice van Houten. Een indrukwekkend debuut." Eerder deze maand ging de door Topkapi Films geproduceerde film in wereldpremière op het International Film Festival van Locarno, waar de film werd bekroond met de Variety Piazza Grande Award en een Special Mention binnen de debuutcompetitie. Tevens werd bekend dat de film half september in Toronto haar Noord-Amerikaanse première beleeft. INSTINCT opent op 27 september het Nederlands Film Festival.
 
Halina Reijn en Carice van Houten, die de film coproduceerden met hun productiebedrijf Man Up: "We zijn enorm dankbaar voor de woorden van het Londens film festival, omdat het precies de intentie blootlegt waarmee we de film hebben gemaakt. We kunnen nog maar nauwelijks bevatten wat er allemaal gebeurt met INSTINCT en zijn vooral blij dat mensen vanuit de hele wereld geraakt worden door de thematiek en het verhaal."

  
Carice van Houten (Game of Thrones) speelt in INSTINCT de ervaren psychologe Nicoline, die aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek begint. Daar ontmoet ze Idris, gespeeld door Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin), een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.
  
Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van INSTINCT is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. Gerritsen is onder meer bekend van haar romans De Trooster, Roxy en Dorst. Eerder werkte ze mee als coscenarist van de speelfilm Nena, waarvoor ze genomineerd was voor een Gouden Kalf.
 
Halina Reijn heeft vele glansrollen op haar naam staan, zowel theater (Obsession, La Voix Humaine, Hedda Gabler) als film (Zus & Zo, Zwartboek, Valkyrie) en is sinds 2003 verbonden aan Ivo van Hove’s ITA. In 2005 debuteerde ze met de roman Prinsesje Nooitgenoeg en in 2013 publiceerde ze samen met Carice van Houten de bestseller Antiglamour. Ook schreef ze diverse columns zoals de wekelijkse column in de zaterdagbijlage van de Vlaamse krant De Morgen. INSTINCT is haar eerste speelfilm als filmregisseur.
 
INSTINCT is geproduceerd door Topkapi Films in coproductie met Man Up en BNNVARA. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Distributeur September Film brengt de film 3 oktober uit in de bioscoop.

In The Land Of Brothers