Terrestrial Verses
Club Zero
Together 99
Laatste Ronde
Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Goodbye Julia

Nieuws

zaterdag 17 augustus 2019

INSTINCT van Halina Reijn wint Variety Piazza Grande Award in Locarno

INSTINCT, de debuutfilm van Halina Reijn, heeft op het Locarno International Film Festival de Variety Piazza Grande Award gewonnen. Deze prijs wordt tijdens het festival toegekend door een jury van Amerikaanse filmcritici aan de beste film binnen het Piazza Grande programma. De award beloont de artistieke kwaliteit en bioscooppotentie van de film. Ook ondersteunt het de internationale carrière van de filmmaker middels het netwerk van Variety in de filmindustrie en als autoriteit in de sector. Daarnaast is INSTINCT ook nog bekroond met een prestigieuze Special Mention in de debuutcompetitie. Halina Reijn en Carice van Houten nemen de prijzen zaterdagavond in ontvangst op het festival.

Halina Reijn: 'Carice en ik zaten samen te lunchen en de toekomst van ons bedrijf Man Up te bespreken, nog uithijgend van alle indrukken en ervaringen die we in Locarno hebben opgedaan, toen de directrice van het festival belde met het nieuws. We waren allebei compleet overdonderd en daardoor geëmotioneerd. We vlogen letterlijk in elkaars armen en hebben even een traan weggepinkt. We zijn intens dankbaar en vol vreugde dat zoveel mensen onze kwetsbare, intieme film wereldwijd omarmen. Variety is voor ons een instituut waar we vol eerbied en bewondering naar kijken. We kunnen nauwelijks geloven dat zij ons deze prijs hebben toegekend. Dat we daarnaast ook nog eens zijn bekroond met een speciale vermelding in de debuutcompetitie, is meer dan we hadden durven dromen.' 

Deze week werd bekend dat INSTINCT medio september haar Noord-Amerikaanse première beleeft op het Toronto International Film Festival als onderdeel van het Contemporary World Cinema programma, dat gewijd is aan de beste films van over de hele wereld met een focus op niet-Engelstalige arthousefilms. Op 27 september zal INSTINCT het Nederlands Film Festival openen.

Carice van Houten (Game of Thrones) speelt in INSTINCT de ervaren psychologe Nicoline, die aan een nieuwe baan bij een Tbs-kliniek begint. Daar ontmoet ze Idris, gespeeld door Marwan Kenzari (Wolf, Aladdin), een zedendelinquent die een aantal ernstige misdrijven op zijn naam heeft staan. Na vijf jaar behandeling staat hij op het punt om voor het eerst op onbegeleid verlof te gaan. Zijn behandelteam is zeer enthousiast over de geboekte vooruitgang, maar nieuwkomer Nicoline vertrouwt hem niet en probeert zijn proeftijd te verlengen. Idris doet er alles aan om Nicoline te overtuigen van zijn positieve ontwikkelingen, maar transformeert langzaam maar zeker in de manipulatieve man die ze vanaf het begin al in hem zag. Er ontstaat een machtsspel tussen hen, waar Nicoline ondanks haar kennis en ervaring volledig in verstrikt raakt.
   
Bijrollen zijn voor onder meer Marie-Mae van Zuilen, Ariane Schluter, Betty Schuurman, Pieter Embrechts, Tamar van den Dop, Robert de Hoog, Juda Goslinga en Akwasi Owusu Ansah. Het scenario van INSTINCT is geschreven door Esther Gerritsen op basis van een idee van Halina Reijn naar aanleiding van ware gebeurtenissen. Gerritsen is onder meer bekend van haar romans De Trooster, Roxy en Dorst. Eerder werkte ze mee als coscenarist van de speelfilm Nena, waarvoor ze genomineerd was voor een Gouden Kalf.
  
INSTINCT is geproduceerd door Topkapi Films in coproductie met Man Up en BNNVARA. De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive en CoBO. Distributeur September Film brengt de film vanaf 3 oktober uit in de bioscoop.
Green Border