Terrestrial Verses
Club Zero
Together 99
Laatste Ronde
Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Goodbye Julia

Nieuws

woensdag 24 april 2019

Opnames verfilming succesroman KOM HIER DAT IK U KUS zijn gestart

Deze week zijn de opnames van de speelfilm KOM HIER DAT IK U KUS gestart, de verfilming van de succesvolle roman van Griet Op de Beeck. Regie en scenario zijn in handen van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden (Ne Me Quitte Pas). Voor de hoofdrollen is een Vlaamse sterrencast samengesteld. Actrice Tanya Zabarylo (Amateurs) kruipt in de rol van hoofdpersonage Mona. Andere rollen zijn voor Valentijn Dhaenens (Girl, De Helaasheid der Dingen), Tom Vermeir (Belgica), Wine Dierickx (Dagen Zonder Lief, De Dag), Tijmen Govaerts (Girl) en Olivia Landuyt. De opnames vinden plaats in België en duren tot en met half juni.

KOM HIER DAT IK U KUS is een tragikomisch familiedrama over Mona, oudste dochter van een gezin waarvan de moeder op jonge leeftijd overlijdt. We zien hoe Mona zich als kind, twintiger en dertiger een weg door het leven baant. Terwijl iedereen over haar heen loopt probeert ze zich staande te houden in een wereld gevuld met ego’s en eigendenkers. Tot ze inziet dat het zo niet langer kan.

KOM HIER DAT IK U KUS is het speelfilmdebuut van Sabine Lubbe Bakker en Niels van Koevorden die eerder internationaal furore maakten met de documentaire Ne Me Quitte Pas, over de bijzondere vriendschap van de Vlaamse Bob en de Waalse Marcel, die elkaar vinden in hun eenzaamheid, verdriet en drankzucht. De documentaire werd bekroond met een Gouden Kalf.

De roman Kom Hier Dat Ik U Kus (Prometheus) van Griet Op de Beeck is bijzonder goed ontvangen in Nederland en België. Het boek werd binnen een week een bestseller en werd diezelfde maand door het DWDD-panel uitgeroepen tot Boek van de Maand. Sinds de verschijning in 2014 zijn er ruim 370.000 exemplaren verkocht en ontving Op de Beeck vele prijzen voor haar wondermooie en aangrijpende roman. Ook in het buitenland is de roman populair. Onder andere de Engelse, Franse en Duitse vertaalrechten zijn verkocht. Voor haar debuutroman Vele Hemels Boven de Zevende ontving zij De Bronzen Uil Publieksprijs 2013. Het boek werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2013 en de Academica Literatuurprijs 2014. De verfilming verscheen in 2017. In 2016 werd Gij Nu eveneens genomineerd voor de NS Publieksprijs. In 2017 verscheen Het Beste Wat We Hebben.

Over de verfilming van KOM HIER DAT IK U KUS zei Op de Beeck eerder: De documentaire Ne Me Quitte Pas heeft mij ontregeld en ontroerd zoals alleen grote kunst dat kan. Niels van Koevorden en Sabine Lubbe Bakker zijn bijzondere artiesten met een fascinerende visie op film maken. Dat net zij mijn verhaal het hunne zullen maken, vind ik een opwindende gedachte. Ik leef in blijde verwachting van vast iets belangwekkends op komst.’

KOM HIER DAT IK U KUS wordt geproduceerd door Jeroen Beker en Sabine Veenendaal voor Submarine Film in coproductie met Lunanime (BE) en de NTR, gesteund door het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO, het Vlaams Audiovisueel Fonds en Belgian Tax Shelter.

Distributeur September Film brengt de film in 2020 uit in de bioscoop.

Club Zero