Successeur, Le
Promised Land, The
Evil Does Not Exist
Chimera, La
Green Border
Terrestrial Verses

Nieuws

zaterdag 16 februari 2019

Zilveren Beren voor GRÂCE À DIEU, SO LONG, MY SON en OUT STEALING HORSES

Dit weekend zijn er Zilveren Beren uitgereikt aan de films GRÂCE À DIEU van François Ozon (Grand Jury Prize), SO LONG, MY SON van Wang Xiaushuai (Beste Acteur en Beste Actrice) en OUT STEALING HORSES van Hans Petter Moland (Outstanding Artistic Contribution) tijdens de slotceremonie van de 69e editie van de Berlinale. Alle drie de films waren geselecteerd voor de competitie van het festival. Tevens won MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS  van Steven Wouterlood de 'Special Mention by the International Jury of the Competition Generation KPlus'. 

Daarnaast zijn de volgende films tijdens het festival aangekocht: FLESH OUT (Michela Occhipinti, Berlinale Panorama) DOLCE FINE GIONATA (Jacek Borcuch), PARASITE (Joon Ho Bong), BEANPOLE (Kantemir Balagov), GIVE ME LIBERTY (Kirill Mikhanovsky) en QUEEN OF HEARTS (May El-Toukhy).

Een overzicht van alle nieuwe aankopen:

SO LONG, MY SON – Wang Xiaoshuai (competitie Berlinale 2019)

* Winnaar Zilveren Beer - Beste Acteur (Wang Jing Chun)

* Winnaar Zilveren Beer - Beste Actrice (Yong Mei)

Nadat ze hun zoon verloren aan de verdrinkingsdood, verhuizen Yaoyun en zijn vrouw Liyun naar de grote stad, waar niemand hen kent. Hun adoptiezoon Liu Xing kan ze niet de troost geven waar ze op hoopten en wijst hen af als ouders. Tot hij op een dag verdwijnt.

GRÂCE À DIEU – François Ozon (competitie Berlinale 2019)

* Winnaar Zilveren Beer - Grand Jury Prize

Alexandre leidt een rustig leven met zijn gezin. Op een dag ontdekt hij per toeval dat de priester die hem in zijn jeugd heeft misbruikt, nog steeds met kinderen werkt. Hij besluit actie te ondernemen en begint samen met twee andere slachtoffers een actiegroep om het misbruik binnen de Katholieke kerk bekend te maken. Ze zijn met stomheid geslagen als de hoeveelheid slachtoffers duidelijk wordt en als blijkt dat het misbruik tot in de hoogste kringen binnen de kerk is verzwegen. De gevolgen van het onthulde schandaal zijn niet te overzien en zal hun levens voorgoed veranderen.

GRÂCE À DIEU is gebaseerd op de rechtszaak tegen kardinaal Philippe Barbarin, de aartsbisschop van Lyon. Hij wordt beschuldigd van het toedekken van seksueel misbruik van minderjarigen door een priester en van het verzuim om hulp aan de slachtoffers te bieden. De rechtszaak is in januari gestart en in maart 2019 volgt de uitspraak.

OUT STEALING HORSES – Hans Petter Moland (competitie Berlinale 2019)

* Winnaar Zilveren Beer Outstanding Artistic Contribution - Rasmus Videbaek for Cinematography

November 1999. De 67-jarige Trond woont afgezonderd en bereidt zich voor om de millenniumwisseling alleen door te brengen. Met de winter in aantocht ontmoet hij zijn nieuwe buurman, een oude bekende waarmee hij de zomer van 1948 doorbracht toen zij beiden vijftien jaar oud waren. De zomer waarin Trond’s vader hem voorbereidde op zijn bedrog en verdwijning. Het was ook de zomer waarin Trond voor het eerst verliefde gevoelens ervaarde voor een vrouw. Dezelfde vrouw waarmee Trond’s vader toekomstplannen mee aan het beraden was.  

Gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Per Petterson die in meer dan 50 talen is uitgebracht. Met een hoofdrol voor Stellan Skarsgård.

MIJN BIJZONDER RARE WEEK MET TESS  - Steven Wouterlood (Berlinale 2019 – Generations)

* Winnaar Special Mention by the International Jury of the Competition Generation KPlus

Bang om als jongste van de familie alleen over te blijven, begint Sam tijdens zijn vakantie op Terschelling vastberaden aan zijn zelfverzonnen alleenheidstraining. Maar door de ontmoeting met de ongrijpbare Tess, die een groot geheim met zich meedraagt, wordt hij een avontuur in getrokken dat hem doet inzien dat je je familie juist moet koesteren in plaats van ontvluchten. Sam neemt een drastisch besluit waardoor zijn bijzondere vriendschap met Tess op het spel komt te staan en Tess’ leven voorgoed zal veranderen.                        

Gebaseerd op het gelijknamige en bekroonde boek van Anna Woltz.

FLESH OUT -  Michela Occhipinti (Berlinale 2019 - Panorama)

Mauritanië. Verida’s georganiseerde bruiloft is over drie maanden en geheel volgens het Mauritaanse schoonheidsideaal zal ze twintig kilo moeten aankomen. Met de hulp van haar moeder biedt Verida weinig weerstand tegen dit proces, maar wanneer het zowel fysiek als emotioneel zwaarder wordt en er nóg een man interesse toont in Verida, vraagt ze zich af of dit wel is wat ze wil.

DOLCE FINE GIONATA - Jacek Borcuch (Sundance 2019)

De Poolse dichteres en Nobelprijswinnaar Maria Linde woont in een klein stadje in Toscane. Haar rustige leven wordt onderbroken wanneer Maria tijdens de ceremonie van een belangrijke prijs die zij in ontvangst mag nemen in plaats van beleefd haar dankbaarheid te uiten, een politiek incorrecte speech geeft. De onhandige actie maakt veel los en schudt het leven op van degenen die het meest dichtbij haar staan, inclusief haar dochter.  

PARASITE - Joon-Ho Bong

Ki-taek’s hele familie is werkloos. Wanneer ze in aanraking komen met de bijzondere familie Park, raken ze verwikkeld in een onverwacht incident. Nieuwe dramafilm van Joon-ho Bong (Okja)

BEANPOLE - Kantemir Balagov

1945, Leningrad. De Tweede Wereldoorlog heeft niet alleen de stad verwoest, maar ook zijn bewoners zowel fysiek als emotioneel gebroken achtergelaten. Twee jonge vrouwen, Iya en Masha, zoeken naar betekenis en hoop terwijl ze hun levens weer proberen op te bouwen.

GIVE ME LIBERTY - Kirill Mikhanovsky

Vic werkt als chauffeur van gehandicapten in Milwaukee. Wanneer hij op een dag belooft om zijn grootvader en een boel andere ouderen naar een begrafenis te rijden, gaat alles mis.

QUEEN OF HEARTS - May El-Toukhy (Sundance 2019, IFFR 2019)

Anne zet zowel haar carrière als haar familie op het spel wanneer ze haar jonge stiefzoon verleidt. Ze wordt gedwongen om een onomkeerbare beslissing te nemen met ernstige gevolgen. 

Promised Land, The