Together 99
Salem
Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever

Nieuws

woensdag 9 januari 2019

Opnames speelfilm DE VEROORDELING over de Deventer moordzaak van start

Fedja van Huêt, Yorick van Wageningen en Lies Visschedijk spelen de hoofdrollen in de nieuwe dramathriller DE VEROORDELING over de Deventer moordzaak, waarvan de opnames deze week van start gaan. Regisseur Sander Burger en Bert Bouma schreven het scenario, dat gebaseerd is op het boek ‘De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld’ van onderzoeksjournalist Bas Haan.
 
Synopsis
Televisiejournalist Bas Haan creëert zijn eigen monster wanneer hij in zijn onderzoek naar de Deventer moordzaak steeds meer in het kamp wordt gezogen van degenen die ‘de klusjesman’ van moord beschuldigen. Een media-hetze is het gevolg waardoor het leven van 'de klusjesman’ en zijn vrouw verandert in een ware nachtmerrie. Onthutst door deze 'trial by media' besluit Bas de complotten te bestrijden met de feiten, maar tot zijn frustratie blijkt de beeldvorming sterker dan de werkelijkheid. Hij gaat tot het uiterste om de waarheid boven tafel te krijgen: is er iemand ten onrechte veroordeeld door de rechter of is er juist sprake van een onschuldig slachtoffer?
 
Fedja van Huêt speelt de rol van Bas Haan. Yorick van Wageningen vertolkt de rol van ‘de klusjesman’ en Lies Visschedijk diens vrouw.
 
Initiatiefnemer en producent Joram Willink: “Acht jaar geleden begonnen we aan dit ambitieuze filmplan. Toen was het begrip fake news nog niet bekend. Als je met de ogen van nu naar de geschiedenis van de Deventer moordzaak kijkt, val je van de ene verbazing in de andere. De Veroordeling gaat over het verdraaien van de feiten, trial by media en hoe fake news ineens als waarheid kan worden beschouwd. De werkelijke gebeurtenissen zijn met alle “plotwendingen” zo dramatisch en bizar, dat we voor het script bijna geen dramatische elementen hoefden toe te voegen. Het verhaal is, helemaal terugkijkend met enige afstand, echt uniek. We vinden het geweldig dat we nu met topacteurs en ervaren crew deze film gaan draaien.”
 
Journalist Bas Haan: “Ik vind het fantastisch dat dit verhaal verfilmd wordt. Zeker nu, nu tot een steeds breder publiek doordringt hoe desastreus manipulatie via massamedia kan zijn. Dit verhaal laat zien hoe al ver vóór Trump ook hier in Nederland de publieke opinie gevangen kan worden genomen door leugens en hoe de journalistiek daar mee worstelt. Een inzicht dat nu meer dan ooit belangrijk is.”
 
Nieuwsuur-Journalist Bas Haan werkt al ruim vijftien jaar voor verschillende publieke omroepen. Voor het actualiteitenprogramma Netwerk maakte hij meer dan vijftien reportages over de Deventer moordzaak, waarover hij in 2009 het boek ‘De Deventer moordzaak, het complot ontrafeld’ (Nieuw Amsterdam Uitgevers) publiceerde. Sindsdien won hij onder meer drie keer 'de Tegel’; werd hij verkozen tot ‘journalist van het jaar’, en kreeg hij de Brusseprijs voor het beste journalistieke boek voor De Rekening voor Rutte (Uitgeverij Prometheus, 2017) over zijn onthullingen over de Teevendeal.
 
Regisseur Sander Burger (1975) begon zijn loopbaan als regisseur van documentaires. In 2004 maakte hij de korte fictiefilm KOEN! waarvoor hij werd genomineerd voor de NPS KORT! Prijs. Hierna volgde een drietal speelfilms Olivier etc., Hunting & Zn. en het op Sint Maarten gedraaide Panman, rhythm of the palm dat vele prijzen won waaronder ‘beste film’ op het Hollywood Black Filmfestival. Met het veel bekroonde Ik ben Alice (o.a. nominatie ‘Prix Europa’ en winnaar ‘Eureka prijs’), keerde Sander weer terug naar de documentaire. Daarna volgden de documentaires Sta op en Loop en Scenario's voor een normaal leven. Maar hij bleef ook fictie maken. Zo schreef en regisseerde hij o.a. een drietal Duivelse Dilemma’s Een Tweede Kans, Geraakt en Mijn zoon is jihadist, de NTR KORT! Ga niet naar Zee (naar een kort verhaal van Tommy Wieringa) en de Telefilm Off Track.
 
BIND ontwikkelt en produceert films die een krachtig middel blijken om hedendaagse onderwerpen op intrigerende of verrassende wijze te verbeelden. Producenten Joram Willink en Piet-Harm Sterk willen hiermee een effectieve verbinding tot stand brengen tussen geëngageerde filmmakers en hun publiek. BIND won met hun producties een prachtige variatie aan prijzen; International Emmy® Award voor de jeugdfilm Alles Mag, drie World Best Event Awards en zes Gouden Kalveren: Ariane Schluter voor beste actrice in de tv-film Een Goed Leven, Majd Mardo en George Tobal voor beste acteurs in de TV film Jungle, en vier Gouden Kalveren voor de bioscoopfilm Gluckauf, waaronder die voor beste film. De familiefilm Mijn Bijzonder Rare Week met Tess van Steven Wouterlood is geselecteerd voor de Berlinale 2019 en komt najaar 2019 in de bioscoop.
 
DE VEROORDELING is een productie van BIND in coproductie met KRO-NCRV en wordt ondersteund door Nederlands Filmfonds, Netherlands Production Incentive, CoBO fonds en Abraham Tuschinski Fonds.
 
September Film zal de film in de winter van 2019/2020 in de Nederlandse bioscopen uitbrengen.

Explanation For Everything