Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

donderdag 3 januari 2019

BLOODY MARIE beleeft wereldpremière tijdens IFFR 2019

Op zondag 27 januari zal BLOODY MARIE zijn wereldpremière beleven op het International Film Festival Rotterdam. De film van Guido van Driel en Lennert Hillege zal te zien zijn in het programmaonderdeel Limelight. De hoofdrollen worden vertolkt door de Duitse actrice Susanne Wolff (Styx) en de Roemeense acteur Dragoș Bucur (Dogs). Overige rollen zijn voor Mark Rietman (Zuidas, Riphagen), Teun Luijkx (A’dam – E.V.A., Fenix), Jan Bijvoet (Peaky Blinders, Fenix), Murth Mossel (Hartenstrijd) en Aart Staartjes (De stratenmaker op zee show, Sesamstraat).

Synopsis:
De ooit succesvolle striptekenares Marie Wankelmut woont op de Amsterdamse wallen. Drankzuchtig en als een ongeleid projectiel belandt ze tegenwoordig van het ene conflict in het andere. Een gruwelijk ontnuchterende gebeurtenis bij haar directe buren dwingt haar om in actie te komen en het roer om te gooien.
 
Guido van Driel’s eerste lange speelfilm, De Wederopstanding van een Klootzak, opende in 2013 het IFFR. “Ik voel mij bijzonder vereerd dat er voor de tweede maal een film van mij in première mag gaan bij dit prestigieuze festival." aldus van Driel.  

Bero Beyer, directeur van IFFR: “We zijn blij om Guido van Driel opnieuw op IFFR te verwelkomen met deze mooie, schurende en bij vlagen hilarische film. Alweer zo’n eigenzinnig pareltje van zijn hand waarin de hoofdpersoon zich niks aantrekt van anderen.”

Guido van Driel is striptekenaar en filmmaker. Zijn eerste fictiefilm was de poëtische singleplay Groen is toch de mooiste kleur voor gras. Met zijn eerste speelfilm De Wederopstanding van een Klootzak, gebaseerd op zijn eigen strip Om mekaar in Dokkum, zette Guido zichzelf op de kaart. De film werd overspoeld door lovende recensies, zowel nationaal als internationaal.
 
Lennert Hillege was cameraman van meer dan 20 speelfilms, waaronder van alle fictiefilms van Van Driel. In 2002 won Hillege de prijs voor Beste Camera voor Speel met Mij tijdens het Short Filmfestival in Berlijn. In 2010 won Hillege het Gouden Kalf voor Beste Camera voor RU There van David Verbeek. Hillege’s meest recente werk, Urszula Antoniaks vierde speelfilm Beyond Words, beleefde zijn wereldpremière in Toronto en de Europese première in San Sebastian 2017. Hillege won hiervoor o.a. de prijs voor Beste Camera tijdens het Poolse Filmfestival.
 
BLOODY MARIE is geproduceerd door Floor Onrust van Family Affair Films (Nothing Personal, Beyond Words) in coproductie met Bulletproof Cupid en de VPRO, en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Film Fonds, Netherlands Film Production Incentive, CoBO Fonds, Belgische Tax Shelter en MEDIA en Eurimages.
 
BLOODY MARIE is vanaf 28 februari landelijk te zien in de bioscoop.
 
Limelight
Andere titels van September Film in IFFR’s Limelight-programma zijn de films BEATS (Brian Welsh), ASAKO I & II (Hamaguchi Ryūsuke), PÁJAROS DE VERANO (Ciro Guerra, Cristina Gallego), ROJO (Benjamín Naishtat), PEARL (Elsa Amiel) en THE BEAST IN THE JUNGLE (Clara van Gool).

Club Zero