Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

vrijdag 29 september 2017

BRAM FISCHER en TONIO winnen Gouden Kalveren

BRAM FISCHER en TONIO zijn vrijdagavond in de prijzen gevallen tijdens de uitreiking van de Gouden Kalveren 2017. TONIO won de Gouden Kalf voor Beste Montage (Sander Vos) en BRAM FISCHER die voor Beste Acteur (Peter Paul Muller) en Beste Scenario (Jean van de Velde). Hiermee is de 37e editie van het Nederlands Film Festival feestelijk afgesloten.

 

 

BRAM FISCHER (regie: Jean van de Velde, cast: Peter Paul Muller)

In het Zuid-Afrika van 1963, waar de onvrede tegen de ongelijkheid groeit, worden op een middag in het dorpje Rivonia bij een inval de kopstukken van het ANC opgepakt. Aan deze groep wordt een negende lid, dat al eerder gevangen genomen was toegevoegd: Nelson Mandela. Er is het blanke regime veel aan gelegen om de groep als voorbeeld te stellen en tot de doodstraf veroordeeld te krijgen. Gerespecteerd advocaat Bram Fischer neemt hun verdediging op zich. Wat het regime niet weet is dat Fischer eigenlijk de tiende verdachte had moeten zijn. Dat is de start van een proces waarin Bram Fischer heikele paden bewandelt. Wanneer de geheime politie gaandeweg Bram Fischers dubbelrol ontdekt, komt hij voor een moreel dilemma te staan: verkiest hij de verdediging van zijn cliënten boven zijn eigen veiligheid en dat van zijn gezin?

TONIO (regie: Paula van der Oest, cast: Pierre Bokma, Rifka Lodeizen, Chris Peters)

Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Zijn gedachten worden voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Beide films zijn verkrijgbaar op DVD en verschillende VOD-kanalen.

 

Club Zero