Successeur, Le
Promised Land, The
Evil Does Not Exist
Chimera, La
Green Border
Terrestrial Verses

Nieuws

vrijdag 29 september 2017

Daan Bakker wint derde editie Forum van de Regisseurs

Daan Bakker heeft de VEVAM Fonds Prijs van het Forum van de Regisseurs 2017 gewonnen met Quality Time. De jury besloot unaniem dat deze 'echte Forumfilm de meest grillige, vitale en visueel complete’ van het programma was. De prijs is donderdagavond tijdens de slotavond van het Forum van de Regisseurs op het Nederlands Film Festival (NFF) uitgereikt door jurylid Morgan Knibbe. Met de competitie biedt het NFF een podium aan filmmakers met een nadrukkelijk stemgeluid en een geheel eigen visie. Quality Time is tot en met 20 oktober te zien op Picl. Het NFF duurt nog tot en met vrijdag 29 september.

De jury, bestaande uit regisseurs Gust Van den Berghe, Mijke de Jong en Morgan Knibbe, over de film: “Quality Time straalt van vitaliteit; Bakker wandelt met zijn debuut de filmwereld binnen met een frisse blik, alsof het voor het eerst is dat hij de wereld beziet. Hij creëert een filmische ervaring die zich niet laat beteugelen door conventies. Hij geeft zijn verhaal op volstrekt eigen manier vorm. Het schuurt, wringt en emotioneert, en als kijker voel je constant dat hij enorm veel plezier heeft in het vak van filmmaken. Het is een ‘joie de vivre’ die je niet vaak ziet in de Nederlandse filmhuizen, zeker niet als het om zwaardere onderwerpen gaat. Hoe eclectisch de geschetste wereld ook is, het is altijd in evenwicht.”
 
Volgens de jury vangt Quality Time op weergaloze wijze de willekeurige poëzie van een generatie, zonder in clichés te vervallen. “Bakker geeft een inkijk in het leven van zijn generatiegenoten; tegelijkertijd spreekt hij andere leeftijdsgroepen aan, omdat zijn film grotendeels gaat om de worsteling je plek in te nemen in een groep – of het nu familie of de maatschappij is. Zijn personages ploeteren met de grote én de kleine dingen des levens. En dat met veel zelfspot. Met Quality Time positioneert Bakker zich als een unieke stem, die in staat is om door middel van minimalisme, schrandere auditieve en visuele ingrepen en een hilarische acteursregie een bruisend, harmonieus geheel te maken.”
 
De prijs van het Forum van de Regisseurs bestaat uit een penning, ontworpen door Jolanda Breman en Steiny Vos van SUS Goudsmeden, en een bedrag van € 5.000, beschikbaar gesteld door het VEVAM Fonds. De film, die zijn première beleefde op het International Film Festival Rotterdam en op 27 april j.l. in de Nederlandse filmhuizen werd uitgebracht, maakt vrijdagavond op het L’OR Gouden Kalveren Gala kans op twee Gouden Kalveren: Beste Film en Beste Regie.

Evil Does Not Exist