Successeur, Le
Promised Land, The
Evil Does Not Exist
Chimera, La
Green Border
Terrestrial Verses

Nieuws

maandag 14 november 2016

Nederlandse Oscar-inzending TONIO bereikt Gouden Film status

De Nederlandse Oscar-inzending TONIO van regisseur Paula van der Oest heeft de Gouden Film status bereikt. De film, naar de gelijknamige roman van A.F.Th. van der Heijden, mocht afgelopen weekend zijn 100.000e bezoeker verwelkomen. Om deze mijlpaal te vieren werden Paula van der Oest en hoofdrolspeler Chris Peters verrast met de Gouden Film. De Gouden Film wordt uitgereikt door het Nederlands Filmfonds en het Nederlands Film Festival (NFF) in samenwerking met L’OR, hoofdsponsor van het NFF.

Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Zijn gedachten worden voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.

TONIO is een film van regisseur Paula van der Oest (LUCIA DE B., BLACK BUTTERFLIES, ZUS&ZO) naar het scenario van Hugo Heinen (KNIELEN OP EEN BED VIOLEN, NOVA ZEMBLA). De boekverfilming is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars en dingt mee naar de prestigieuze prijs in de categorie beste niet-Engelstalige film. Het is de derde keer dat Nederland een film van regisseur Van der Oest inzendt voor de Oscars (LUCIA DE B. – 2014, ZUS&ZO – 2002).

TONIO is een productie van NL Film in coproductie met NTR en Nanook Entertainment en is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, de Netherlands Film Production Incentive, CoBO en invullen. TONIO wordt gedistribueerd door September Film Distribution en is momenteel in 76 Nederlandse bioscopen en filmtheaters te zien.

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken. Bij de Gouden Film wordt tevens door Netwerk Scenarioschrijvers de Gouden Pen uitgereikt aan de scenarioschrijver van de film. 

TONIO is de tiende film die dit jaar de Gouden Film status behaalt. 

Chimera, La