Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

dinsdag 6 september 2016

TONIO van Paula van der Oest is Nederlandse Oscar-inzending

TONIO van regisseur Paula van der Oest is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen voor de aankomende Academy Awards. De film met in de hoofdrollen Pierre Bokma, Rifka Lodeizen en Chris Peters wordt ingestuurd voor de categorie Best Foreign Language Film.

TONIO werd uit elf aanmeldingen gekozen door een selectiecommissie bestaande uit afgevaardigden van de volgende Nederlandse filmbrancheverenigingen en organisaties: Dutch Directors Guild, Kring van Nederlandse Filmjournalisten, Muziekinstituut Multimedia, Netwerk Scenarioschrijvers, Belangenvereniging voor Acteurs, Nederlandse Beroepsvereniging van Film- en Televisiemakers, Nederlands Filmfonds, Nederlands Film Festival, VERS - Vereniging van Nieuwe Film- en Televisiemakers, Nederlandse Vereniging van Cinematografen, Filmproducenten Nederland, Vereniging Constructief Audio, Vakgroep Crewbelangen (onderdeel van FNV), Nederlandse Vereniging Cinema-Editors en EYE Film Instituut Nederland. Op 24 januari 2017 maakt de Academy de nominaties in alle categorieën bekend. De 89e Oscars worden uitgereikt op 26 februari 2017.

Het is de derde keer voor Paula van der Oest dat haar film de Nederlandse Oscarinzending is. In 2014 werd LUCIA DE B. ingestuurd en behaalde de shortlist, maar werd uiteindelijk niet genomineerd. In 2002 was het ZUS & ZO die een nominatie ontving.

TONIO is gebaseerd op de gelijknamige roman van auteur A. F. TH. van der Heijden. Het scenario voor de film is geschreven door Hugo Heinen en geproduceerd door Alain de Levita, Sytze van der Laan en Sabine Brian.

Op Eerste Pinksterdag 2010 fietst de 21-jarige Tonio vroeg in de ochtend richting huis na een avond uit met zijn vrienden. Hij wordt onderweg geschept door een auto en komt hierbij om het leven. Zijn ouders Adri en Mirjam worden geconfronteerd met het grootste verlies dat hun leven voorgoed zal veranderen. Terwijl Mirjam hard vecht om niet in een neerwaartse spiraal van verdriet terecht te komen, doet Adri het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven, aantekeningen maken, schrijven. Zijn gedachten worden voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politieagenten en artsen. Zo reconstrueert hij het leven van zijn zoon in een radeloze queeste naar zin en betekenis.

TONIO is een productie van NL Film, in coproductie met NTR, Zilvermeer Producties en Nanook Entertainment.  De film is tot stand gekomen met steun van het Nederlands Filmfonds, Netherlands Film Production Incentive en het CoBO Fonds.

De distributie is in handen van September Film. TONIO is vanaf 22 september als limited release te zien in een aantal Nederlandse bioscopen, en vanaf 13 oktober is de film landelijk te zien in de bioscoop.

Club Zero