Levante
Explanation For Everything
Monk and The Gun, The
Fucking Åmål (pride re-release)
Goodbye Julia
Nightwatch - Demons Are Forever
Memory

Nieuws

donderdag 3 december 2015

Filmkostuums PUBLIEKE WERKEN te zien in Museum Willet-Holthuysen

Vanaf 9 december zijn in Museum Willet-Holthuysen originele kostuums te zien uit de Nederlandse film ‘Publieke Werken’ van regisseur Joram Lürsen. De film speelt zich af in dezelfde periode als waarin het echtpaar Willet leefde, de laatste bewoners van het imposante grachtenpand. De hoofdrollen in ‘Publieke Werken’ zijn weggelegd voor Gijs Scholten van Aschat, Rifka Lodeizen en Jacob Derwig. Naast de kostuums kunnen bezoekers deze winter ervaren hoe het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen in de 19de eeuw Kerstmis vierde. Hun stadspaleis aan de Herengracht 605 is namelijk teruggebracht in kerstsferen van toen. De film kostuums en ‘Kerst in Willet’ zijn te zien tot en met 6 januari 2016.

Publieke werken

Regisseur Joram Lürsen (Alles is Liefde) is verantwoordelijk voor de verfilming van het succesvolle boek van Thomas Rosenboom. ‘Publieke Werken’ vertelt het verhaal van de neven Vedder en Anijs. Anno 1888 woont Vedder, vioolbouwer, tegenover het Centraal Station in Amsterdam. Zijn huis moet wijken wanneer er plannen zijn om het Victoria Hotel te bouwen. Neef Anijs, apotheker te Hoogeveen, werkt zich in de nesten door ongeoorloofd medisch handelen. Samen beramen de mannen een plan met onvoorspelbare gevolgen. De film, deels opgenomen in Amsterdam en Hongarije, draait vanaf 10 december in de bioscoop. Tijdens ‘Kerst in Willet’ zijn drie kostuums te zien, gedragen door de hoofdrolspelers.


Kerst in Willet

In Museum Willet-Holthuysen is het alsof de tijd heeft stilgestaan. In de eetkamer is het hoofdgerecht zojuist genuttigd en staat op de feestelijke tafel het kristallen dessertservies gereed voor Abraham en Louisa Willet-Holthuysen, en hun familie en vrienden. De eveneens in kerstsfeer gebrachte, historische keuken toont de sporen van de drukke voorbereidingen voor het kerstdiner. De indrukwekkende balzaal in Louis XVI-stijl is versierd met een rijk gedecoreerde kerstboom. Hier staan ook de cadeaus uitgestald voor de kinderen van het personeel van de familie Willet, die – bij hoge uitzondering – de balzaal mochten betreden. Gedempt licht en kerstmuziek maken het plaatje compleet.

Tuinkamer
Dit jaar wordt ook de tuinkamer gehuld in kerstsfeer met een kerstboom voorzien van laat 19e-eeuwse kerstballen. De ballen zijn afkomstig uit particulier familiebezit en worden speciaal tentoongesteld voor ‘Kerst in Willet’.  Ook in het souterrain van het statige grachtenpand is een kerstboom te bewonderen met niet eerder tentoongestelde 19e-eeuwse kerstballen afkomstig uit privé bezit van een verzamelaar.

Museum Willet-Holthuysen

In 1895 werd het imposante 17de-eeuwse grachtenhuis, inclusief inboedel en kunstverzameling, door mevrouw Willet-Holthuysen nagelaten aan de stad Amsterdam. De balzaal, eetkamer, salons en tuinkamer laten zien hoe het vermogende echtpaar Willet-Holthuysen leefde. De keuken en de bijkeuken in het souterrain geven een interessant beeld van het dagelijkse leven van het personeel. Het museum en de collectie worden beheerd door het Amsterdam Museum, welke structureel wordt gesteund door de Gemeente Amsterdam en de BankGiroLoterij.

www.publiekewerkendefilm.nl

www.facebook.com/PubliekeWerkenFilm

Monk and The Gun, The