Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

vrijdag 30 oktober 2015

Galapremiere PUBLIEKE WERKEN in Het Concertgebouw Amsterdam

Op maandagavond 30 november zal in Het Concertgebouw in Amsterdam de rode loper worden uitgerold voor de galapremiere van de film PUBLIEKE WERKEN. Dat de premiere in Het Concertgebouw plaatsvindt is geen toeval, daar een aantal scenes uit de film zich afspelen op deze locatie. Het verhaal van PUBLIEKE WERKEN speelt zich af in het jaar 1888, tevens het jaar dat Het Concertgebouw geopend werd.

Synopsis Publieke Werken:

Amsterdam, 1888: De getergde vioolbouwer Vedder (Gijs Scholten van Aschat) moet het veld ruimen als zijn huisje, gelegen tegenover het net opgeleverde Centraal Station van Amsterdam, moet wijken voor het geplande Victoria Hotel. Zijn overmoedige neef Anijs (Jacob Derwig), apotheker te Hoogeveen, heeft zich door ongeoorloofd medisch handelen ernstig in de nesten gewerkt en zoekt een uitweg, voor zichzelf en zijn vrouw Martha (Rifka Lodeizen), maar ook voor een groep arme turfstekers die hij een toekomst in Amerika belooft. Bevlogen – of is het hoogmoed? – beramen de twee een uiterst riskant plan om het onderste uit de kan te halen. Met tragische gevolgen.

De film is geregisseerd door Joram Lürsen (Alles is Liefde, Alles is Familie), naar een script van Frank Ketelaar (Overspel, Hij Gelooft in Mij). De film is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Rosenboom. De hoofdrollen zijn voor Gijs Scholten van Aschat (TIRZA, CLOACA), Jacob Derwig (ALLES IS FAMILIE, HET DINER) en Rifka Lodeizen (OVERSPEL, KAN DOOR HUID HEEN). De titelmuziek van de film is verzorgd door violiste Janine Jansen.

PUBLIEKE WERKEN is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Rosenboom, waarvoor hij in 2000 de Libris Literatuur Prijs won. Inmiddels zijn er al meer dan 450.000 exemplaren van het boek verkocht in Nederland, en is het vertaald en uitgegeven in Duitsland, Denemarken, Slowakije en Hongarije.

De film is geproduceerd door Frans van Gestel, Arnold Heslenfeld en Laurette Schillings van Topkapi Films (Alles is Familie, De Heineken Ontvoering, Black Butterflies) in samenwerking met September Film, de VPRO en Uitgeverij Querido. Coproducenten van de film zijn Menuet (België), I’m FILM en Mythberg Films (Hongarije). PUBLIEKE WERKEN is tot stand gekomen in het kader van de jaarlijkse samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds, NPO, CoBO en wordt gestimuleerd door het Ministerie van OC&W, onder de noemer Telescoop. Daarnaast wordt de film gesteund door het Suppletiefonds, de Netherlands Film Production Incentive, het Abraham Tuschinski Fonds, het Vlaams Audiovisueel Fonds, Favourite (Belgische tax shelter), en maakt gebruik van de Hongaarse Tax Rebate. De film werd ontwikkeld met steun van het MEDIA programma van de Europese Unie. 

PUBLIEKE WERKEN is vanaf 10 december landelijk te zien in de bioscoop.

Together 99