Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

dinsdag 16 juni 2015

OAK Motion Pictures koopt rechten verhaal Mark Stroop

Het Amsterdamse productiebedrijf OAK Motion Pictures heeft de filmrechten van het waargebeurde verhaal van Mark Stroop aangekocht. De film STROOP is gebaseerd op het ongelooflijke maar waargebeurde verhaal van Mark Stroop, de eigenaar van een Nederlands autoverhuurbedrijf, die naar Irak afreisde in een poging zijn gestolen auto’s terug te halen. Mark Stroop is in 2014 met zijn verhaal veelvuldig in de media geweest. Hanro Smitsman (SKIN, SCHEMER) gaat de avontuurlijke road movie regisseren. Het scenario wordt geschreven door Willem Bosch (VAN GOD LOS). De film wordt geproduceerd door Charlotte Scott-Wilson en Trent van OAK Motion Pictures in coproductie met September Film Productions. De opnames zullen in 2016 van start gaan.

Hanro Smitsman: “STROOP vertelt een urgent en aan de actualiteit gelinkt verhaal en heeft de potentie om een spannende, grappige en ontroerende film te worden."

De film vertelt het geromantiseerde verhaal van Mark Stroop, een nuchtere Nederlandse autodealer die ontdekt dat twee jongens zijn huurauto’s niet meer terugbrengen en op weg zijn naar Irak om tot de Jihad toe te treden. Samen met de vader van een van de dieven begint hij aan een roadtrip in een door oorlog verscheurd Irak. Doordat Mark Stroop in 2014 met zijn verhaal veelvuldig in de media is geweest, kwam hij in contact met OAK Motion Pictures die besloten om de filmrechten van zijn verhaal te kopen en er een speelfilm van te maken. STROOP is door het Nederlands Filmfonds geselecteerd voor het programma Talentontwikkeling in internationale context. De film ontvangt naast de reguliere ontwikkelingsbijdrage ook additionele steun om internationale expertise te betrekken, en wordt begeleid door Hengameh Panani, de CEO van sales agent Celluloid Dreams die onder andere de Gouden Palm winnaar Dheepan van Jacques Audiard in hun collectie heeft.  

Regisseur Hanro Smitsman geniet een grote reputatie als het gaat om het verfilmen van waargebeurde verhalen. Hij maakte eerder o.a. SKIN (2008), genomineerd voor een Emmy Award, winnaar van een Moviesquad Award en een Gouden Kalf voor Beste Acteur op het Nederlands Film Festival, en SCHEMER (2010), tevens winnaar van een Moviesquad Award en op het Nederlands Film Festival door filmjournalisten uitgeroepen tot beste film.

OAK Motion Pictures (voorheen NFI Motion Pictures) heeft de missie om getalenteerde regisseurs en schrijvers te stimuleren, inspireren en begeleiden. Zij produceerde o.a. de speelfilms HUNTING & ZN (2010) van Sander Burger en het met drie Gouden Kalveren bekroonde KAN DOOR HUID HEEN (2009) van Esther Rots.

Distributeur September Film zal STROOP in 2017 in de bioscoop uitbrengen.

Club Zero