Green Border
Terrestrial Verses
Club Zero
Laatste Ronde
Together 99
Levante

Nieuws

zaterdag 13 juni 2015

GLUCKAUF wint Best Screenplay Award op Brussels Film Festival

Tijdens het slotgala van het Brussels Film Festival gisteravond ontving auteur Gustaaf Peek (Godin, Held) samen met regisseur Remy van Heugten (Valentino, Van God Los (tv-serie)) de Best Screenplay Award voor het scenario van de Nederlands/Limburgse film GLUCKAUF. Het verhaal van GLUCKAUF speelt zich af in Zuid-Limburg en is gebaseerd op Remy van Heugten’s ervaringen uit zijn jeugd. Gustaaf Peek heeft met het scenario een intens vader-zoon drama geschreven wat zich afspeelt in deze verarmde regio.

Auteur Gustaaf Peek: “Een overweldigende verrassing, een grote eer om gewaardeerd te worden door een buurland dat zelf ook een ingrijpend mijnverleden kent. Wat de mijnen betreft zijn Limburg en België aan de heup verbonden. We kennen dezelfde pijn, dezelfde steile klim omhoog.”

GLUCKAUF (de mijnwerkersgroet voor een behouden terugkeer) is een sociaal drama over de verstikkende liefde tussen een vader en een zoon, die zich als moderne outlaws staande proberen te houden in het verarmde Limburg van nu.

Met GLUCKAUF maakte de bekroonde auteur Gustaaf Peek (1975) zijn debuut als scenarioschrijver. Zijn romans Armin (2006) en Dover (2008) vielen op door hun engagement en uitdagende vertelwijze. Voor zijn derde roman Ik was Amerika (2010) ontving hij de BNG Literatuurprijs en de prestigieuze F. Bordewijkprijs. In oktober 2014 verscheen zijn lovend ontvangen roman Godin, held. Het boek werd uitgeroepen tot Boek van de Maand door het boekenpanel van De Wereld Draait Door, en stond lange tijd in de top 10 van de bestsellerlijst. Gustaaf Peek werd met dit boek onlangs genomineerd voor de Libris Literatuurprijs.

De film is geproduceerd door de met een Emmy bekroonde producenten Joram Willink en Piet-Harm Sterk van productiebedrijf BIND, in coproductie met de VARA en kwam tot stand in het kader van De Oversteek, ondersteund door Nederlands Filmfonds, Mediafonds en CoBO.

GLUCKAUF ging op 22 januari in première op het Internationaal Film Festival Rotterdam en is inmiddels verkrijgbaar op DVD en VOD.

Levante