Annette
Riders of Justice
There is No Evil
Do Not Hesitate
zondag 26 september 2021
maandag 9 augustus 2021
woensdag 3 november 2021
L’ÉVÉNEMENT, DRIVE MY CAR en MEMORIA geselecteerd voor IFFR 2022

L’ÉVÉNEMENT, DRIVE MY CAR en MEMORIA zijn geselecteerd voor International Film Festival Rotterdam 2022 binnen het Limelight-onderdeel. Dit programma bestaat uit voorpremières van filmische hoogtepunten van het jaar: prijswinnaars en publieksfavorieten waar reikhalzend naar wordt uitgekeken.

De Franse film L'ÉVÉNEMENT van Audrey Diwan werd eerder bekroond met de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Het is de verfilming van de beroemde autobiografische roman van Annie Ernaux, met hoofdrollen voor Anamaria Vartolomei en Luàna Barjami. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk in de jaren '60. Anna, een slimme studente, raakt zwanger en ziet daarmee de kans ontglippen om haar studie af te maken en een mooie carrière op te bouwen. Terwijl haar eindexamens naderen, haar sociale leven begint te vervagen en haar buik in alarmerend tempo groeit, wordt ze gedwongen de schaamte en pijn van een abortus onder ogen te zien. Zelfs als ze daarmee een gevangenisstraf riskeert.

Het Japanse drama DRIVE MY CAR van Ryusuke Hamaguchi, in Cannes bekroond met de prijs voor Beste Scenario, gaat over toneelacteur en regisseur Yusuke Kafuku (Hidetoshi Nishijima). Twee jaar na het plotselinge overlijden van zijn vrouw en toneelschrijfster wordt hij gevraagd om het theaterstuk Oom Wanja te regisseren op een theaterfestival in Hiroshima, waar een overwegend zwijgzame jonge vrouw (Toko Miura) wordt aangesteld om hem in zijn rode Saab 900 rond te rijden. Tijdens de ritten komen geheimen uit het verleden aan het licht.

MEMORIA van Apichatpong Weerasethakul (Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives - Gouden Palm-winnaar) won op het Cannes Film Festival dit jaar de Juryprijs. De film draait om een Schotse vrouw (Tilda Swinton) die tijdens een reis in Colombia de confrontatie aangaat met verontrustende beelden en geluiden die haar identiteit in twijfel trekken.

Alle drie de films zullen in de loop van 2022 in de bioscoop verschijnen. De 51e editie van IFFR vindt plaats van 26 januari – 6 februari 2022.